Het reisadvies voor Frankrijk is groen. Lees de rubriek Coronavirus om te zien wat dit voor u betekent. Lees het hele reisadvies.
Groen
De veiligheidsrisico’s in Frankrijk zijn vergelijkbaar met Nederland. Let op uw eigendommen en laat deze niet onbeheerd achter.
Terrorisme in Frankrijk
Het dreigingsniveau in Frankrijk is op dit moment ‘Sécurité renforcée-Risque attentat’. Dit betekent dat er geen sprake meer is van een acute terroristische dreiging. De kans op een terroristische aanslag in Frankrijk blijft echter nog wel reëel. Verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn daarom nog steeds van kracht. Iedereen wordt opgeroepen alert te blijven. Er is nog steeds extra bewaking in en rondom stations, luchthavens, gebedshuizen en overheidsgebouwen. Verscherpte (identiteits-)controles worden nog steeds uitgevoerd, maar minder vaak dan voorheen. Volg de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Informeer u voordat u op reis gaat over de actuele situatie en de extra veiligheidsmaatregelen waarmee u mogelijk te maken krijgt. Zorg dat u zich altijd kunt legitimeren.
Zie ook het advies van de Franse regering over hoe te handelen in het geval van een terroristische aanslag (informatie in het Engels).
Criminaliteit
In grote steden zijn criminelen actief, zoals zakkenrollers. Let op uw persoonlijke eigendommen en neem geen waardevolle spullen mee. Maak een scan van uw reisdocument en bewaar dit digitaal.
Natuurgeweld
In het zuiden van Frankrijk en op het eiland Corsica kunnen bosbranden voorkomen. Vooral in de zomermaanden, bij lange droge periodes, kunnen deze veel schade aanrichten. Reist u in een gebied waar bosbranden zijn of kunnen ontstaan? Volg de berichten in de (lokale) media en laat u goed informeren over de situatie. Neem contact op met uw reisorganisatie.
Als het ineens veel regent kunnen er overstromingen voorkomen.
In de Franse wintersportgebieden komen lawines voor. U moet zich houden aan de aanwijzingen van de lokale autoriteiten.
In het Frans overzeese Caribische gebied kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. Wilt u tijdens deze periode reizen? Volg dan de berichten in de media en informeer u over de situatie.
Meer weten over de weersomstandigheden in het gebied? Ga naar:
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Frankrijk en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.
Luchtverkeer
Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Frankrijk bijvoorbeeld op de website van de ANWB of van Transport en Logistiek Nederland (TLN). De Thalys-treinen rijden nog niet volgens het oude schema maar dat wordt langzaam opgevoerd.
Heenreis naar Frankrijk
- Als u met het vliegtuig naar Frankrijk reist moet u het European Digital Passenger Locator Form (EU-PLF) invullen. Hiermee verklaart u dat u geen symptomen van corona heeft en niet in contact bent geweest met iemand met corona. Lees meer op de website van de Franse overheid (informatie in het Engels).
- U moet een coronabewijs (DCC – CoronaCheck-app) of het gele boekje laten zien. Dit hoeft niet voor kinderen jonger dan 12 jaar.
U kunt met de Franse ‘TAC verif – app’ zelf controleren of uw coronabewijs geldig is in Frankrijk. Download de applicatie voor Apple of voor Android platform. Print eerst uw QR-code uit om de ‘TAC verif – app’ te kunnen gebruiken.
Een coronabewijs (DCC) is een vaccinatie-, herstel- of testbewijs
- Het vaccinatiebewijs geldt als u volledig gevaccineerd bent (7 dagen of langer geleden gevaccineerd met 2 doses van Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Covishield, of 28 dagen of langer geleden 1 keer gevaccineerd met het Janssen-vaccin). Ook is het vaccinatiebewijs geldig als u naast uw volledige vaccinatie een boosterprik heeft gehad.
- Kinderen vanaf 12 jaar moeten volledig zijn gevaccineerd. Een boostervaccinatie is dan niet nodig.
- Met het herstelbewijs kunt u laten zien dat u hersteld bent van COVID-19. Uw herstelbewijs moet tussen de 11 en 180 dagen oud zijn.
- Voor het testbewijs heeft u een negatieve COVID-19 testuitslag. Dit kan een PCR/NAAT-test zijn die niet ouder dan 72 uur is of een antigeentest, niet ouder dan 48 uur.
Aanvullende maatregelen
- Als u niet gevaccineerd bent en vanuit een groen gebied (zoals Nederland) naar Frankrijk reist, hoeft u zich bij aankomst niet opnieuw te testen of in quarantaine te gaan. Lees voor meer informatie op de website van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Wilt u meer weten over de toegangseisen voor Frankrijk?
Neem dan rechtstreeks contact op met de Franse autoriteiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan u geen aanvullende informatie geven over de regels van Frankrijk.
Voor de overzeese departementen en gebiedsdelen gelden verdere aangepaste maatregelen.
Tijdens uw verblijf in Frankrijk
Bij zorginstellingen, ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is een gezondheidsbewijs ‘pass sanitaire’ (3G) verplicht voor iedereen vanaf 12 jaar. Dit betekent dat bezoekers een vaccinatie-, herstel- of testbewijs moeten laten zien. Het testbewijs mag niet ouder zijn dan 24 uur.
Het dragen van een mondkapje is verplicht in het OV en in zorginstellingen (inclusief gehandicaptenzorg), ziekenhuizen en verzorgingstehuizen.
Hoe kom ik aan een gezondheidsbewijs (pass sanitaire)?
Iedereen vanaf 12 jaar heeft op boven genoemde plaatsen vooralsnog een pass sanitaire nodig. U gebruikt hiervoor de QR-code van het digitaal coronabewijs in de CoronaCheck-app. Voor de pass sanitaire moet het digitaal coronabewijs voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Bewijs van volledige vaccinatie. U heeft 2 vaccinaties gehad. Of u heeft 1 vaccinatie gehad én u bent hersteld van corona, of;
- Herstelbewijs. U bent tussen 11 dagen en 4 maanden geleden hersteld van corona, of;
- Negatieve testuitslag. U bent minder dan 24 uur geleden getest met een PCR- of antigeentest.
Meer informatie over de ‘pass sanitaire’ leest u op de website van de Franse overheid (informatie in het Frans).
Welke coronamaatregelen gelden in Frankrijk?
Regels over het aantal bezoekers bij evenementen zijn versoepeld. Discotheken en nachtclubs zijn weer open.
Wilt u meer weten over de actuele regels in Frankrijk? Bekijk dan de informatie van de Franse overheid:
Bent u in Frankrijk? Dan kunt u bellen met het Franse COVID-19 informatienummer: 0800-130 000 (bereikbaar als u in Frankrijk bent).
Wat moet ik doen als ik in Frankrijk COVID-19 klachten of symptomen krijg?
Heeft u klachten of symptomen die lijken op die van het coronavirus? Zorg dan dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft.
In Frankrijk kunt u zich bij veel laboratoria of apotheken laten testen. Zie voor meer informatie over de testlocaties in Frankrijk de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).
Test u positief op corona? Volg de adviezen op van de Franse gezondheidsautoriteiten op. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan. Uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine.
Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Frankrijk en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 112
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Parijs
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Parijs.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Wat u zelf kunt doen
Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.
Registreren
U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.