Vanwege actuele berichtgeving over waarschijnlijk veel besmettelijkere mutaties van het coronavirus, is op 21 december 2020 in Noordrijn-Westfalen een regeling voor reizigers vanuit Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië) in werking gesteld. Vanaf 28 december 2020 worden de Corona inreisregels uitgebreid op alle risicogebieden die het Robert Koch Instituut (in Nederland RIVM) op internet vermeldt.

Zuid-Afrika en Groot-Brittannië: Dubbele test afname en in quarantaine.

Iedereen die sinds 11 december 2020 vanuit Zuid-Afrika of Groot-Brittannië, Noordrijn-Westfalen is binnengekomen of Duitsland binnenkomt, moet zich op een later tijdstip melden bij de Duitse gezondheidsafdeling. Deze reizigers moeten onmiddellijk tien dagen in quarantaine. De tien dagen gaan in vanaf de dag van vertrek uit de respectievelijke landen. Daarnaast moeten de betrokken personen direct voor of bij aankomst op het coronavirus worden getest en na vijf dagen opnieuw. Als de test na vijf dagen negatief is, kan de quarantaine voortijdig worden beëindigd.

Reizigers uit andere risicogebieden: Afname toegangstest en geen quarantaine.

Er is een verplichte test voor mensen die Noordrijn-Westfalen binnenkomen vanuit alle risicogebieden die door het Robert Koch Instituut zijn vermeld. Mensen die uit het VK en Zuid-Afrika komen, moeten zich aan de bovengenoemde regels houden.

Om aan deze test verplichting te voldoen moeten reizigerszich d.m.v. een sneltest of PCR-test binnen max. 24 uur voorafgaand aan binnenkomst of direct na binnenkomst laten testen.

Vrijgesteld van deze testverplichting zijn:

Tranfers
Binnenvaartschippers
Klein grensverkeer met een verblijf van minder dan 24 uur
Familieleden bezoeken, goederenvervoer en diplomaten/parlementsleden voor een verblijf van minder dan 48 uur
Dagelijkse of wekelijkse grensoverschrijdende pendelaars en grenswerkers

Bovendien bepaalt de quarantaineverordening van de deelstaat Noordrijn-Westfalen dat reizigers die niet aan de testverplichting voldoen met een sneltest maar met een PCR-test, in quarantaine moeten gaan totdat ze het resultaat van de PCR-test ontvangen.

Goed nieuws: in tegenstelling tot reizigers die uit Groot-Brittannië en Zuid-Afrika komen, worden degenen die uit alle andere risicogebieden komen niet onderworpen aan een quarantaine verplichting van tien of vijf dagen.

De deelstaat Noordrijn-Westfalen wijst erop dat de federale regelgeving ongewijzigd geldig is. Dit betekent dat reizigers uit zogenaamde risicogebieden verplicht zijn zich digitaal te registreren bij www.einreiseanmeldung.de voordat ze het land binnenkomen.

Uitzonderingen op de registratieverplichting zijn met name van toepassing op ‘klein grensverkeer’ – d.w.z. voor een verblijf van minder dan 24 uur. De volledige Corona Einreiseverordnung is te vinden in hetCoronaportaal NRW op https://www.land.nrw/corona

Nederland

Of Nederland vanaf 28 december nog steeds in gevaar zijn, zalworden gecontroleerd door het Robert Koch Instituut. Wanneer de classificatie niet verandert en de basis blijft een incidentie van 50 besmettingen per 100.000 inwoners per week, blijft Nederland een risicogebied. In de afgelopen kalenderweek (week 51) lag de incidentie – berekend volgens de Duitse methode – rond de 400.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *