De kleurcode van het reisadvies voor Duitsland is groen. Lees het hele reisadvies om te zien wat dit voor u betekent.
Reist u naar Duitsland? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.
Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
- Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
- U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.
Reisdocumenten & visa
- Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig paspoort of geldige identiteitskaart (ID-kaart) meenemen waarmee u zich kunt identificeren. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
- Voor Duitsland is een ID-kaart voldoende om mee te reizen.
- Uw ID-kaart of paspoort moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Duitsland.
- Reizigers met de Nederlandse nationaliteit hebben voor Duitsland geen visum nodig.
- Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
- Check of u met uw Nederlandse rijbewijs een motorvoertuig mag huren en besturen, en of u ook een internationaal rijbewijs nodig heeft.
Reisverzekering
- Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
- Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld
- Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
- Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
- Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
Gezondheid
Thuisblijvers
- Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
- Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
- Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
- Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
- Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
- Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
- Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
- Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mee terug mag nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).
Groen
De veiligheidsrisico’s in Duitsland zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Let op uw eigendommen en laat deze niet onbeheerd achter.
Terrorisme
Er zijn in Duitsland in de afgelopen jaren enkele geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.
Natuurgeweld
In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.
Coronavirus
Let op: heeft u meer of andere informatie nodig dan in het reisadvies staat, neem dan contact op met de deelstaat waar u naar toegaat. U vindt de coronatelefoonnummers en websites van verschillende deelstaten onder het kopje ‘Telefoonnummers voor meer informatie’.
Inreisvoorwaarden
- U hoeft geen coronabewijs meer te laten zien als u naar Duitsland reist.
- Reist u met de trein door Duitsland? U moet in de trein een FFP2-mond- en neusbedekkend masker dragen. Deze verplichting geldt voor reizigers van 14 jaar en ouder nog t/m 1 februari 2023. Kinderen van 6 tot en met 13 jaar moeten een medisch mondmasker dragen. Het is aan de treinmaatschappij deze regel toe te passen.
Let op: check altijd voor u vertrekt de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels) voor de meest actuele inreisregels.
Tijdens uw verblijf in Duitsland
In het regionaal vervoer en in het stadsvervoer moet u mogelijk een mond- en neusbedekkend masker dragen. Of dit verplicht is en welk mondmasker u moet dragen bepaalt de deelstaat. De plaatselijke vervoersmaatschappij kan u informeren.
In zorginstellingen en artspraktijken moet u een FFP2-mond- en neusbedekkend masker dragen en in verpleeg- en ziekenhuizen moet u daarnaast een negatief testresultaat laten zien. Neem contact op met het verpleeg- of ziekenhuis dat u wil bezoeken en informeer naar de eisen aan deze COVID-19-test.
Op andere plekken zoals winkels, horecagelegenheden of hotels kunt u ook verzocht worden om een mondmasker te dragen.
De maatregelen verschillen per deelstaat. Op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits) leest u wat de regels zijn per deelstaat. U kunt ook op de website ADAC kijken (informatie in het Duits). Lees voor vertrek welke regels gelden voor de plaats waar u naartoe of doorheen reist.
Wat moet ik doen als ik in Duitsland COVID-19 klachten of symptomen krijg of positief test?
Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus kunt u zich laten testen (antigeensneltest of PCR/NAAT-test). Is deze test positief, dan neemt u contact op met het plaatselijke Gesundheitsamt (de Duitse GGD) en volgt de aanwijzingen. Of u in quarantaine moet en hoelang deze duurt hangt van de deelstaat af waarin u verblijft. In sommige deelstaten gaat u na een positieve test niet meer in quarantaine, maar bent u verplicht in het openbaar een FFP2-masker te dragen. Over de quarantaineregels leest u meer op de website van de deelstaat. Zie het overzicht hieronder. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland.
Telefoonnummers voor meer informatie
Heeft u nog vragen over de coronaregels tijdens uw reis in Duitsland? Dan kunt u het informatienummer bellen van de deelstaat waar u naar toegaat, of de website bezoeken.
Testlocaties in Duitsland
Moet u zich laten testen? Kijk dan op de website van de deelstaat waar u naar toegaat waar de test aan moet voldoen. Op de website Schnelltestportal (informatie in het Duits) leest u waar u in Duitsland kunt testen.
Terugreis naar Nederland
Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.
Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Gezondheidszorg
Medicijnen
Gebruikt u medicijnen?
Informatie over epidemieën, vaccinaties en infectieziekten
Bekijk voor vertrek naar Duitsland de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Hier vindt u informatie over:
- actuele epidemieën
- aanbevolen reisvaccinaties
- maatregelen om bepaalde ziekten te voorkomen
Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.
Download de app GGD Reist Mee. Dan weet u wat u kunt doen bij bijvoorbeeld ziekte, bijtwonden, diarree of zonnesteek.
Luchtverkeer
Informatie over wijzigingen in het luchtverkeer leest u op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).
Wegverkeer
Kijk voor informatie over het wegverkeer in Duitsland bijvoorbeeld op de website van de ANWB. Of op de website van de ADAC (informatie in het Duits).
Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland.
Drugs
De straffen voor drugssmokkel en drugshandel zijn in Duitsland vaak veel hoger dan in Nederland.
Wat te doen in een noodsituatie
Bent u in Duitsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Neem contact op met uw reisverzekering.
Lokale hulpdiensten
Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via:
Algemeen alarmnummer: 112
Contactgegevens ambassade
Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Bent u in Nederland? Bel dan het nummer +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96 of Twitter: @247BZ.
Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer? Bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.
Nederlandse ambassade in Berlijn
Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.
Wat de ambassade voor u kan doen
Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.
Registreren
Registreer u gratis bij de Nederlandse ambassade via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken.