Slide Reisadvies Welke landen hebben welke kleurcode?


Duitsland

De kleurcode voor Duitsland is oranje. Reis alleen naar Duitsland als dat noodzakelijk is. Nederland is voor Duitsland een hoogincidentiegebied. Er zijn nieuwe strenge inreisbeperkingen ook voor bijvoorbeeld grenswerkers. Lees op de website www.einreiseanmeldung.de over de nieuwe maatregelen en uitzonderingen. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine, ook wanneer u (terug) naar Nederland reist, de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Download de kaart (PDF, 1,1 MB)

Reischecklist >

Let op: er zijn nieuwe strenge inreisbeperkingen ook voor bijvoorbeeld grenswerkers. Lees op de website www.einreiseanmeldung.de over de nieuwe maatregelen en uitzonderingen.

Registratie voor aankomst in Duitsland

 • Was u in de afgelopen 10 dagen in een corona risicogebied, hoogincidentiegebied of een virusvariantengebied? Dan moet u zich vóór aankomst in Duitsland registreren op de website van de Duitse overheid (informatie in het Engels). Nederland is voor Duitsland een hoogincidentiegebeid.
 • Reist u met een vervoersbedrijf (bus, trein, vliegtuig etcetera) naar Duitsland en was u in de afgelopen 10 dagen in een virusvariantengebied? Dan geldt voor u een vervoersverbod.
 • Het aanmeldingsformulier vult u online helemaal in. De aanmeldbevestiging neemt u uitgeprint op reis mee. U kunt onderweg gecontroleerd worden en zonder dit document kunt u niet op reis.

Lees op de website van het Duitse Bondsministerie van Gezondheid (informatie in onder andere het Nederlands) alle informatie over de registratieverplichting en de uitzonderingen. Een overzicht met de uitzonderingen op de registratieplicht staan op dezelfde website (informatie in het Engels). Nederland is voor Duistland een hoogincidentiegebied.

Testverplichting voor alle reizigers die naar Duitsland reizen

 • Vooraf moet u zich op COVID-19 laten testen (maximaal 48 uur voor aankomst). Dit geldt ook voor reizigers die met de auto, bus, trein, vliegtuig, etcetera reizen.
 • Het testresultaat van een PCR-test of een antigeen-sneltest of de medische verklaring moet bevestigen dat u niet met het coronavirus bent geïnfecteerd. Deze informatie moet in het Engels, Duits of Frans zijn.
 • U moet de testuitslag of de medische verklaring voor de reis aan vervoerder of aan een mogelijke controle aan de grens kunnen laten zien.
 • Als het vóór vertrek niet mogelijk is om een test te doen, dan kan de vervoersmaatschappij zelf een test bij u afnemen of laten afnemen. Als het resultaat hiervan negatief is mag u naar Duitsland reizen.
 • Omdat de GGD in Nederland de testuitslag niet ter beschikking stelt, kunt u niet bij de Nederlandse GGD terecht als u voor Duitsland een testuitslag nodig heeft.
 • De testverplichting geldt voor iedereen vanaf 6 jaar.
 • Ook ingeënte, gedeeltelijk gevaccineerde of van COVID-19 herstelde reizigers moeten aan deze testplicht voldoen.

Lees op de website van het Duitse Bondsministerie van Gezondheid meer informatie over de testverplichting (informatie in het Engels). Of u wordt gecontroleerd op de testverplichting is aan de Duitse autoriteiten. Nederland is voor Duitsland een hoogincidentiegebied.

Na aankomst gaat u verplicht in quarantaine

Reist u vanuit Nederland, het Caribisch deel van het Koninkrijk naar Duitsland, of was u in de 10 dagen (in Nedersaksen 14 dagen) voor aankomst in een ander coronarisicogebied, hoogincidentiegebied of virusvariantengebied Dan gaat u verplicht 10 en in sommige deelstaten 14 dagen, in thuisquarantaine.  De quarantaineperiode kan eerder worden beëindigd als u zich vanaf dag 5 van de quarantaine op COVID-19 laat testen (informatie in het Duits). Wanneer u tijdens de quarantaine coronasymptomen krijgt, moet u contact opnemen met de lokale GGD (Gesundheitsamt). Ook bent u dan verplicht een tweede test te doen. Doet u geen test en heeft u na 10 of 14 dagen geen symptomen? Dan kunt u de quaranraine beëindigen. Dit gaat altijd in overleg met de lokale GGD.

Per deelstaat kunnen regels voor quarantaine verschillen:

 • In Noordrijn-Westfalen is de thuisquarantaine niet nodig met bewijs van een negatieve coronatestuitslag. Voor inreis in Duitsland bestaat een testverplichting
 • In Nedersaksen kan de quarantaine niet voortijdig worden beëindigd wanneer u in de afgelopen 14 dagen in een hoogincidentiegebied (Nederland) of een virusvariantengebied was. De thuisquarantaine duurt in Nedersaksen 14 dagen.
 • Volledig gevaccineerde of van COVID-19 herstelde reizigers hoeven niet in quarantaine. Dit kan alleen:
  • Als u een vaccinatiebewijs kunt overleggen, ingeënt bent met een goedgekeurd vaccin en de laatste vaccinatie minstens 14 dagen geleden was of
  • Als u met COVID-19 bent geïnfecteerd geweest. Dit moet u kunnen bewijzen met een positieve NAAT-test afgenomen minstens 28 dagen en maximaal zes maanden geleden.
  • De documenten (digitaal of print) moeten in het Engels, Duits, Frans, Spaans of Italiaans zijn.

Een overzicht van alle deelstaten met verwijzing naar hun websites met deze en andere informatie over de coronapandemie vindt u op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits).

Lees voor u op reis gaat goed welke regels er gelden (informatie in het Engels). Of bezoek de website van het Robert Koch Institut (het Duitse RIVM).

Informatie voor klein grensverkeer

Als u ten minste 1 keer per week tussen Nederland en de deelstaten Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen heen en weer reist, dan gelden voor u vaak andere regels. 

 • U moet zich verplicht 1 keer per week registreren op deze website, maar reist u dagelijks naar Duitsland (voor maximaal 24 uur), dan is er geen aanmeldverplichting.
 • Wanneer u naar Noordrijn-Westfalen gaat, dan is het voor grenspendelaars verplicht om dagelijks een coronatestuitslag te laten zien. De test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Lees meer over de uitzonderingen voor grenspendelaars op de website van de deelstaat Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits). De Duitse werkgever in Noordrijn-Westfalen is verplicht twee keer per week zijn Nederlandse werknemers een gratis snel- of zelftest aan te bieden.
 • De Duitse werkgever in Noordrijn-Westfalen is verplicht twee keer per week zijn Nederlandse werknemers een gratis snel- of zelftest (informatie in het Duits) aan te bieden. Daarnaast kunnen Nederlandse grenswerkers, grensstudenten, grensscholieren, maar ook mantelzorgers en personen die medische zorg in Duitsland nodig hebben zich gratis aan de grens laten testen.
 • Gaat u voor bijvoorbeeld werk, studie, een beroepsopleiding naar de Nedersaksische landkreisen Aurich, Leer, Emsland, naar het graafschap Bentheim of de stad Emden, dan moet u als grenspendelaar een coronatestuitslag kunnen laten zien. U moet zich maximaal 2 keer per 6-daagse werkweek laten testen. Gaat u twee dagen achterelkaar naar Nedersaksen, dan hoeft u maar één negatieve testuitslag te laten zien. Voor de andere landkreisen in Nedersaksen geldt dit niet: u moet een coronatestuitslag kunnen overleggen. De test mag niet eerder dan 48 uur voor aankomst in Duitsland zijn afgenomen.
 • Wanneer de werkgever hygiëneregels en een coronaprotocol heeft opgesteld en deze op de werkplek worden toegepast, is de quarantaine voor grenspendelaars in Noordrijn-Westfalen niet verplicht. In Nedersaksen is de quarantaine ook niet verplicht, als de werkgever daarnaast schriftelijk bevestigt dat de opgestelde hygiëneregels en coronaprotocol worden toegepast.
 • Als u in de 10 dagen voor uw bezoek aan Noordrijn-Westfalen in een virusvariantengebied bent geweest dan gelden er afwijkende regels. Lees meer in de faq’s van de deelstaatregering  van Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits).
 • Grenswerkers, grensscholieren en -studenten zijn in Nederland uitgezonderd op de thuisquarantaine en de testverplichting. Lees op de website van de Nederlandse regering precies na aan welke eisen u moet voldoen bij terugkeer naar Nederland. Reizigers met een ander reisdoel in Nederland lezen op de website van de Rijksoverheid welke beperkingen van kracht zijn.

Specifieke informatie over de inreisbepalingen voor de grenspendelaars in de deelstaten leest u in de verordening van de deelstaat Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen (informatie in het Duits). Voor informatie over de versoepeling van de testverplichting voor grenspendelaars in Nedersaksen leest u op de website van Duitse autoriteiten in Aurich, Leer, Emsland, Bentheim of Emden (informatie in het Duits). Meer informatie over reizen naar buurlanden van Nederland vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Coronamaatregelen in Duitsland

Actuele ontwikkelingen en momenteel geldende coronamaatregelen kunt u per deelstaat nalezen op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits) en de website van de Duitse toeristenbond (infomatie in het Duits). Nederland is voor Duitsland een hoogincidentiegebied.

In Duitsland geldt een registratie-, test- en/of  quarantaineverplichting. Deze drie maatregelen worden hieronder verder uitgelegd. Bij aankomst in Duitsland moet u naast de aanmeldbevestiging ook een negatieve COVID-19- testuitslag kunnen laten zien.

In Duitsland is het openbaar leven tot een minimum beperkt

In heel Duitsland gelden er beperkende coronamaatregelen. Er is een zogenaamde regionale 'noodrem' van kracht, die gekoppeld is aan het regionale incidentiecijfer.

 •  > 100: wanneer de incidentie boven de 100 (per 100.000 inwoners/per 7 dagen) komt, dan sluiten de niet-essentiële winkels en de recreatieve voorzieningen. Winkelen op afspraak is dan nog wel mogelijk, maar alleen met een negatief testresultaat die is afgenomen op dezelfde dag. Informeert u zich van tevoren welke soort test wordt geaccepteerd.
  Van 22:00 tot 5:00 uur geldt een avondklok.
 • > 150: is het incidentiecijfer per week boven de 150 dan is ook winkelen op afspraak niet meer mogelijk.
 • > 165: als het incidentiecijfer boven de 165 komt, dan nemen scholen verdere maatregelen.

Wanneer de incidentie 3 opeenvolgende dagen boven de drempelwaarde ligt, wordt er aan de zogenaamde noodrem getrokken. Gevaccineerden en reizigers hersteld van COVID-19 hoeven geen testbewijs te overleggen om toegang tot winkels, musea, etcetera te verkrijgen. Ook geldt de avondklok niet voor hen. Lees onder quarantaineverplichting hoe u vaccinatie of herstel van COVID-19 kunt aantonen.

Als er een sterke toename van het aantal coronabesmettingen is kunnen verdere maatregelen worden genomen.

Recreatieve overnachtingen zijn in heel Duitsland niet mogelijk. Neem voor zakelijke overnachtingen vóór vertrek contact op met uw hotel of andere accommodatie om na te gaan of u er kunt verblijven.

In heel Duitsland moet u minimaal 1,5 meter afstand houden van anderen. Iedereen is verplicht een mond- en neusbedekkend kapje te dragen in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, winkels, in openbare gebouwen, kantoren, bij de dokter en in bepaalde winkelstraten. Dit mondkapje moet een medisch gezichtmasker zijn, in sommige deelstaten is het dragen van een FFP2-masker verplicht.

Op het niet-naleven van de coronaregels staan soms hoge geldboetes.

Algemene informatie over de coronamaatregelen vindt u op de website van het Duitse ministerie van Gezondheid (informatie in het Engels). Specifieke informatie over de coronamaatregelen in de deelstaten vindt u op de website van de Bondsregering (informatie in het Duits). En op de website van de Duitse toeristenbond (informatie in het Duits) kunt u ook meer informatie vinden over regionale regels.

In Duitsland geldt een registratie-, test- en/of  quarantaineverplichting. Deze drie maatregelen worden hieronder verder uitgelegd. Bij aankomst in Duitsland moet u naast de aanmeldbevestiging ook een negatieve COVID-19- testuitslag kunnen laten zien.

Gezondheidssituatie

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Duitsland vergelijkbaar met die in Nederland. Als u wilt checken of er voor Duitsland bijzonderheden zijn, kijk dan op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Neem voor meer informatie over bijvoorbeeld vaccinaties contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Coronaklachten

Als u tijdens uw verblijf in Duitsland klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus, bent u verplicht zich te melden bij de lokale GGD (Gesundheitsamt). Volg de aanwijzingen op van het Gesundheitsamt. Neem daarnaast ook altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent. 

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Duitsland gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen u moet nemen als u terugkomt van uw reis.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Duitsland

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Duitsland de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Veiligheidsrisico’s >

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie

 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Duitsland favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa

 • Als u naar het buitenland reist, moet u altijd een geldig reisdocument meenemen waarmee u zich kunt identificeren (paspoort of ID-kaart). Dit geldt ook voor meereizende kinderen.
 • Voor Duitsland is een identiteitskaart voldoende om mee te reizen.
 • Uw identiteitskaart of paspoort moet altijd geldig zijn tijdens uw verblijf.
 • Nederlandse ingezetenen hebben voor Duitsland geen visum nodig.
 • Reist u alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten u nodig heeft en neem die mee. Zo voorkomt u lange wachttijden bij grenscontroles.
 • Zorg voor een geldig rijbewijs als u in Duitsland een motorvoertuig wilt huren en/of besturen. Check of u in Duitsland een internationaal rijbewijs nodig heeft.

Reisverzekering

 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.

Geld en mobiele telefoon

 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Duitsland. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard. In Duitsland wordt veel gebruik gemaakt van contant geld waardoor het soms niet mogelijk is met een pinpas te betalen.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.

Gezondheid

Thuisblijvers

 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.

Niet meenemen

 • Neem geen drugs mee naar Duitsland. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Verkeersveiligheid >

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Buitenlandse reizen zijn een risico voor de verspreiding van het COVID-19 virus. Ook kunnen landen plotseling maatregelen nemen die binnenkomst of vertrek onmogelijk maken.

Terrorisme

Er zijn in Duitsland een aantal geweldsincidenten geweest. De Duitse autoriteiten kunnen zichtbaar en onzichtbaar veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld bij openbare gebouwen, grote evenementen en publieke bijeenkomsten zoals kerstmarkten. Ook op vliegvelden en bij grensovergangen kunnen verscherpte controles plaatsvinden. Er kunnen ook extra identiteitscontroles worden uitgevoerd. Blijf alert in het hele land en volg de instructies van de lokale autoriteiten op.

 • In de stad Halle werd op 7 oktober 2019 een aanslag gepleegd. Hierbij zijn doden en gewonden gevallen.
 • Op 4 oktober 2020 werden 2 toeristen met een mes aangevallen in de stad Dresden, vermoedelijk met een terroristisch motief.

Natuurgeweld

In de Duitse wintersportgebieden komen lawines voor. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten.

Wat te doen in een noodsituatie

Bent u in Duitsland en is er een noodsituatie? Laat uw familie/vrienden dan weten hoe het met u gaat. Volg altijd de aanwijzingen op van de lokale autoriteiten. Als u een georganiseerde reis maakt, houd dan contact met uw reisorganisatie. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met uw reisverzekeraar of met de ambassade via +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ.

Coronavirus >

Wegverkeer

Het is mogelijk dat u in Duitsland of ook aan de grens gecontroleerd wordt. Er kan gecontroleerd worden op naleving van de verplichte registratie en het negatief testresultaat. Voor doorreizigers bestaat geen registratie- en testverplichting. Dat u op doorreis bent moet u eventueel wel kunnen bewijzen.

Lees meer over het inreizen van Duitsland op de website van het Duitse bondsministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Engels). Of u wordt toegelaten tot Duitsland is aan de Duitse bondspolitie.

Kijk voor meer informatie over het wegverkeer in Duitsland bijvoorbeeld op de website van de ANWB.

Luchtverkeer

Wanneer u naar of via Duitsland vliegt, bent u verplicht uw negatief testresultaat te laten zien, voordat u aan boord gaat van het vliegtuig. Ook moet u voor uw reis naar Duitsland uw registratiebevestiging laten zien. Transiterende reizigers zijn van de registratie- en quarantaineverplichting vrijgesteld, wanneer zij het transit gebied op de luchthaven niet verlaten.

Lees ook de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA) (informatie in het Engels).

Tips van de ambassade >

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgt een specifieke tip van onze ambassade voor Duitsland.

Drugs

Drugssmokkel en drugshandel zijn verboden in Duitsland. De straffen hiervoor zijn vaak veel hoger dan in Nederland.

In geval van nood >

Lokale hulpdiensten

Bent u in Duitsland en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten via het algemene alarmnummer: 112.

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Berlijn

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Berlijn.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Bereid u goed voor als u wilt reizen.

Bekijk welke landen kleurcode groen, geel, oranje of rood hebben in het reisadvies.

Wereldkaart reisadviezen met kleurcodes per land.

Wat betekenen de kleurcodes?

Groen Geen bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico’s.
Geel Reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico’s.
Oranje Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico’s, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting.
Rood Alle reizen worden afgeraden.

Kijk op de pagina Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen? voor een uitgebreide uitleg over de kleurcodes. Ook vindt u daar informatie over of het reisadvies bindend is of niet.

Reisadviezen

Vul het land waar u naar toe wilt reizen in op de pagina Reisadviezen om het reisadvies van dat land te bekijken.

Download de BZ Reisapp. In de app kunt u landen favoriet maken, dan krijgt u een alert als het reisadvies verandert.

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u graag verder. Neem contact op met het 24/7 BZ contactcenter.

Coronatest voor vakantie

Als je naar het buitenland reist of terugreist naar Nederland, dan ben je momenteel vaak verplicht om een negatieve COVID-19 PCR test te kunnen overleggen. De regels wat betreft de soort coronatest je moet doen verschilt per land. Zorg er dus allereerst altijd voor dat je de meest actuele informatie van het vakantieland opzoekt online.

COVID-19 PCR test voor reizen of zakenreis

Momenteel hebben veel bestemmingen binnen en buiten Europa strenge eisen voor binnenkomende reizigers. Vaak heb je bijvoorbeeld een negatieve test nodig. Of je nou een vakantieganger of een zakenreiziger bent, de regels gelden voor iedereen. Elk land wil namelijk de verdere verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk beperken. Veel landen vereisen een negatieve PCR test die maximaal 72 uur voor vertrek is aangekomen. Daarbij is het mogelijk dat er ook nog een aanvullende negatieve sneltest moet worden gedaan enkele uren voor vertrek. Nederland wordt nu namelijk door een aantal landen als hoog risicogebied gezien en daarom is een negatieve test voor sommige bestemmingen verplicht.

Mocht je voor je werknemers een coronatest willen laten doen, dan is bedrijven testen op locatie voor jou een goede optie. Als je minimaal 8 werknemers wil laten testen, dan komt ons team naar je toe om bij jouw bedrijf de testen te laten afnemen. Binnen 24 uur weet je dan of je medewerkers positief of negatief zijn getest.

PCR test voor reizen

Bij aankomst in de meeste landen moet je nu een negatieve PCR test kunnen leggen. Deze test heeft op moleculair niveau gecheckt op aanwezigheid van het coronavirus. Ook verschillen de eisen voor de testafname per bestemming. Dat heeft vooral te maken met de soort test die moet worden afgenomen en hoeveel uur voor vertrek deze coronatest maximaal is gedaan. Waar de coronatest precies aan moet voldoen in het land van aankomst is afhankelijk van de regels die gelden in dat land. Het land van bestemming zal dit communiceren op haar officiële overheid website. Doe dus altijd je eigen onderzoek om er zeker van te zijn dat je aan de vereisten van de negatieve testuitslag voldoet.

PCR Test met Reisdocumenten

Spoedtest met het snelste resultaat

Als je een PCR test afneemt, dan wordt deze door ons naar het laboratorium gestuurd om te testen. Als je zo snel mogelijk uitslag nodig hebt, dan kun je bij Spoedteststraat een spoed PCR test reserveren. Als je ’s ochtends tussen 07.00 – 11.00 de test afneemt, dan krijg je de uitslag om 17.30. Dat is een stuk sneller dan de meeste andere PCR testen die worden gedaan. Omdat er in het laboratorium wordt getest gaat er meestal namelijk minstens 24 uur overheen.

Gezondheidsverklaring op bestemming

Om fraude met testen tegen te gaan moet er ook een verklaring kunnen worden overgelegd, ofwel een reiscertificaat. Als je bij Spoedteststraat een PCR test afneemt dan krijg je er ook een wereldwijd geaccepteerd certificaat bij. Al onze testen zijn goedgekeurd door het RIVM. In sommige gevallen kan de douane bij het land van aankomst de validiteit van de test checken. Op jouw testresultaat staat een code welke door geautoriseerde personen bij onze validatie pagina kan worden gecheckt.

Ik heb een negatieve PCR-test nodig voor mijn vakantie – Hoe werkt dit?

Maak de afspraak voor je PCR test op onze site bij de gewenste locatie: Bunnik of Schiphol. Vervolgens kom je op het geplande tijdstip langsrijden door de teststraat met je auto. Een van onze professionele medewerkers neemt de test bij je af. Het testen wordt gedaan middels een lange wattenstaaf. Je kan gewoon in de auto blijven zitten en de test is zo gedaan. Het monster van je neusslijm wordt nu veilig opgeborgen en naar het laboratorium gebracht. Heb je een spoed PCR test gedaan? Dan krijg je de uitslag dezelfde dag. Voor de gangbare versie van de PCR test krijg je de uitslag de volgende dag.

Veel landen hebben specifieke eisen over hoelang voor aankomst in het land de PCR test is gedaan. Check dit altijd even op de site van de overheid van je vakantieland. Zo weet jij zeker dat je de coronatest op tijd hebt gedaan. Wij sturen je de hopelijk negatieve uitslag per email. Ook zit hier een reiscertificaat bij dat je bij aankomst kan overleggen.

Ook bij aankomst in Nederland coronatest verplicht

Nederland wil uiteraard ook de verdere groei van het coronavirus inperken. Mensen die momenteel naar Nederland willen reizen of weer thuis willen komen zijn verplicht om een negatieve PCR test te kunnen laten zien. Begin januari 2021 was men nog verplicht om zowel een PCR test als een Antigeen sneltest te doen om terug te komen naar Nederland, dat is nu iets veranderd. Je mag nu namelijk een NAAT Test (waar PCR er 1 van is) overleggen die maximaal 12 uur oud is bij aankomst in Nederland. Als je dat kunt laten zien, dan is het dus niet nodig om ook een sneltest te doen.

Wat te doen bij een positieve coronatest

Het RIVM geeft specifieke richtlijnen voor mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Bij een positieve uitslag moet je direct in quarantaine om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Je moet dan minimaal 7 dagen in isolatie blijven. Uit isolatie mag pas als je al 24 uur geen klachten meer hebt gehad die passen bij COVID-19, minimaal 14 dagen na het begin van klachten. Als je niet zeker weet of je al uit isolatie mag, overleg dan met het GGD.

Vergoeding PCR test door de zorgverzekeraar

Of een PCR test wordt vergoed hangt af van de soort zorgverzekering die je hebt afgesloten. Het is dus niet zeker of de kosten van een commerciële coronatest vergoed worden. Uiteraard kun je de test kosten bij de zorgverzekeraar declareren. De verzekeraar zal vervolgens aangeven of de test wordt vergoed. Als je zeker wil weten hoe dit werkt en wat valt onder je dekking is het verstandig om even te bellen met je zorgverzekeraar.

Serologische test – antistoffen test

Hoewel dit in de meeste landen niet gangbaar is, vereisen sommige landen naast een negatieve PCR test ook een Serologische test. Dit is ook wel een antistoffen test. Als je deze test afneemt dan kan er in het bloed worden gekeken of er coronavirus antistoffen aanwezig zijn. Dat toont dus aan of je het virus al hebt gehad. Het is niet bewezen of aanwezige antistoffen ervoor zorgen dat je het virus niet meer krijgt. Daarom vereisen de meeste landen echter ook alleen een negatieve PCR test, wat aangeeft dat jij het coronavirus momenteel niet hebt – en dus andere mensen niet kan besmetten.

Aanvullend advies coronatest voor vakantie

De huidige regelgeving betreft coronatesten in Nederland en het buitenland veranderd ontzettend snel. Als je op reis gaat is het dus cruciaal dat je op de hoogte blijft van de regels op je bestemming en in Nederland. Zo voorkom je dat je niet aan vereisten voldoet, niet naar Nederland kan reizen of je niet op je bestemming in het buitenland kunt komen.