De dubbele coronatest plicht voor mensen die vanuit een risicogebied naar Nederland reizen komt per 3 maart 2021 te vervallen. Deze plicht houdt in dat reizigers zowel een negatieve PCR test als een sneltest moeten overleggen om naar Nederland te kunnen reizen. De sneltest mag maximaal 4 uur voor vertrek zijn afgenomen en de PCR test mag niet langer dan 72 uur oud zijn.
Als je een negatieve PCR test kunt overleggen die niet ouder is dan 12 uur, dan is een sneltest vanaf 3 maart niet nodig. Voor veel mensen komt dit nieuws wellicht als een opluchting. Begin januari 2021 toen de dubbele coronatest plicht inging zorgde dat namelijk voor veel ophef. Veel Nederlanders waren op hun vakantiebestemming namelijk niet in staat om tijdig een coronatest te kunnen doen. Daarbij was ook lang niet iedereen op de hoogte van de nieuwe sneltest verplichting. Veel mensen strandden toen ook op het vliegveld in het buitenland omdat ze niet werden toegelaten op hun vlucht.
De regels die nu nog gelden verplichten reizigers om bij het instappen van het vliegtuig een negatieve sneltest te kunnen overleggen die niet ouder is dan 4 uur. Verder geldt dus ook de PCR test verplichting die niet ouder mag zijn dan 72 uur bij aankomst in Nederland.
De regel die op 3 maart ingaat geeft reizigers iets meer flexibiliteit. Je moet dan namelijk bij aankomst in Nederland alleen een negatieve NAAT(PCR) test kunnen overleggen. Deze mag tijdens het instappen van het vliegtuig niet ouder zijn dan 12 uur. Ook hier wordt nog wat verduidelijking gebracht.
Een NAAT test is de overkoepelende term voor meerdere soorten testen die een virus kunnen detecteren. De PCR test is er daar 1 van, maar er zijn er nog meer. Namelijk een LAMP test, RT-PCR test, TMA, mPOCT en de NAAT. Je moet dus één van deze testen laten doen. De rijksoverheid verplicht reizigers dus niet meer tot specifiek een PCR test, maar geeft de keuze uit alle NAAT-testen.
Hoewel je vanaf 3 maart dus in principe maar 1 test hoeft te doen om naar Nederland te kunnen reizen, is de 12 uur regel best streng. Veel laboratoriums hanteren namelijk een 24 uur richtlijn. Dat betekent dus dat het lang niet altijd even makkelijk is om op de dag van vertrek een test te kunnen laten doen. Daarbij komen ook flinke kosten om een zogenoemde spoedtest te kunnen laten afnemen.
Mocht het je niet lukken om een negatieve NAAT test te kunnen overleggen die minder dan 12 uur oud is, dan ben je alsnog verplicht om een sneltest te laten doen. Wel is het zo dat er nu meer flexibiliteit is qua soort NAAT test die je laat doen.
Voor actuele informatie met betrekking tot reizen bekijk je onze reisadvies pagina. Hier vind je de laatste updates over corona regels in Nederland en het buitenland.