Vanaf 6 april 2021 om 00:00 uur is Nederland één van de nieuwe gebieden dat wordt aangemerkt als hoog risicogebied door Duitsland. Het Robert Koch Instituut maakte deze mededeling bekend op zondag 4 april. Wat voor gevolgen dit precies heeft voor Nederlanders lees je hieronder.
Zogenoemde ‘hoog risico gebieden’ zijn gebieden waar men een hoge kans heeft om besmet te worden met het coronavirus. In Nederland zijn de coronagevallen snel opgelopen de afgelopen weken. Om deze reden heeft het Robert Koch instituut op 4 april 2021 bekend gemaakt dat Nederland met ingang van 6 april 2021 zal worden aangemerkt als hoog risicogebied. Nederlanders die vanaf deze datum Duitsland willen inrijden zijn verplicht om een negatieve coronatest te kunnen laten zien.
Het Robert Koch Instituut (RKI) is een Duitse federale overheidsinstantie dat verantwoordelijk is voor ziektebestrijding en preventie. Het is hun taak om te oordelen over de gezondheidsrisico's van COVID-19 voor de Duitse bevolking. De classificatie van Nederland als hoog risicogebied is gebaseerd op een gezamenlijke analyse van het federale ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het federale ministerie van Binnenlandse Zaken, Bouw en Binnenlandse Zaken.
Gebieden die worden aangemerkt als hoog risicogebied hebben een bijzonder hoog aantal corona gevallen. Maar hoe wordt dit precies berekend en geclassificeerd? Dat wordt gedaan in twee fasen welke we hieronder uitleggen.
Allereerst wordt bepaald in welke regio's er de afgelopen zeven dagen meer dan 200 nieuw geïnfecteerde mensen per 100.000 inwoners waren. Op basis van verdere criteria wordt vervolgens bepaald of een bijzonder verhoogd of niet bijzonder verhoogd besmettingsrisico gerechtvaardigd is.
Het RKI meldde op 4 april 2021 om 13.00 uur dat heel Nederland vanaf dinsdag 6 april 2021 om 00.00 uur een hoog risicogebied is. Nederland was sinds 17 oktober 2020 al een risicogebied.
Sinds de uitbraak van COVID-19 zijn in Nederland 1.295.324 mensen positief getest op het virus. Minstens 26.558 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. Ook zijn er 16.606 mensen overleden als gevolg van COVID-19.
In de afgelopen 7 dagen zijn er meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners geconstateerd. Als de Nederlandse methode van incidentie wordt gebruikt was dat getal de afgelopen dagen zelfs 299.
Dergelijke quota’s zijn van belang in relatie tot de capaciteiten van ziekenhuizen. De capaciteit van ziekenhuizen wordt nu optimaal benut. Van de 1350 bedden op de intensive care afdelingen worden 734 bedden bezet door coronapatiënten. De overblijvende bedden worden bijna gevuld door niet-Covid-patiënten en de noodreserve voor rampen of ongevallen.
Meer informatie over de ziekenhuisbezetting kun je hier liezen op de website van het RKI.
Heb je een vakantie geboekt naar Duitsland of moet je om een andere reden het land binnenkomen? Dat is nog steeds mogelijk, echter gelden er vanaf 6 april 2021 om 00.00 strenge regels. Als je afkomstig bent uit een hoog risicogebied, dan moet je een aantal regels in acht nemen. Hieronder zetten we ze op een rijtje.
Voordat je vanuit Nederland naar Duitsland reist, is het verplicht om een digitale een inreis registratie in te vullen. Op de site www.einreiseanmeldung.de kun je informatie invullen over je verblijf in de afgelopen 10 dagen. Nadat je de benodigde informatie hebt ingevuld ontvang je een pdf-bestand ter bevestiging. Je vervoerder controleert dit document voorafgaand aan de trip. Zonder dit document mag je niet worden toegelaten.
Mocht het je niet lukken om een digitale registratie te doen dan moet je in plaats daarvan een vervangende melding op papier invullen. Raadpleeg de informatie in de vervangingsmelding waar dit formulier ingeleverd moet worden (bijv. Bij de vervoerder of bij Deutsche Post E-POST Solutions GmbH, 69990 Mannheim).
Nederlanders moeten voor vertrek naar Duitsland een negatieve COVID-19 testuitslag kunnen laten zien aan hun vervoerder. Hoewel een coronatest bij de GGD gratis is, geven zij geen reiscertificaten uit. Daarom kun je bij Spoedteststraat een COVID-19 PCR test laten afnemen. Hierbij krijg je namelijk een wereldwijd erkend reiscertificaat.
Of je nou via de auto of via de luchthaven de grens oversteekt, een negatief testresultaat is verplicht. Afhankelijk van de grensovergang kun je gecheckt worden door federale politie of de douane. De afgenomen PCR test mag niet langer dan 48 zijn afgenomen voor binnenkomst in Duitsland. Lees hier de volledige coronatest criteria waaraan je moet voldoen om naar Duitsland te reizen.
Let op: Als je de grens oversteekt naar Duitsland ben je verplicht om een certificaat van een negatieve PCR test te kunnen laten zien. Voor actueel reisadvies bekijk je onze pagina met informatie.
Reizigers afkomstig uit risicogebieden en hoog risicogebieden zijn niet verplicht om een 10-daagse quarantaine te volgen als zij bij aankomst een tweede coronatest laten doen met een negatieve uitslag. Op zijn vroegst kunnen reizigers de tweede test laten doen op de vijfde dag na binnenkomst. De quarantaine mag dan beëindigd worden als zij een negatief testresultaat terugkrijgen. De bevoegde autoriteit kan het bewijs van de tweede negatieve test controleren tot het einde van de quarantaineperiode. Dat wil zeggen, tot het einde van de tiende dag na binnenkomst.
De Duitse deelstaten mogen deze voorschriften zelf implementeren. Het is daarom belangrijk dat jij als reiziger op de hoogte bent van de specifieke coronaregels in de Duitse deelstaat waar je naartoe reist.
Er zijn een aantal uitzonderingen met betrekking tot de geldigheidsduur van een coronatest. Dit kun je ook vinden in de informatie gepubliceerd door Duitse deelstaten. Geen van deze uitzonderingsregelingen zijn echter van toepassingen op vakantiegangers.
Er gelden enkele uitzonderingen voor mensen die voor werk de grens oversteken. Bijvoorbeeld voor mensen die eerstegraads familieleden hebben in Duitsland (bijvoorbeeld echtgenoot, partner, of kinderen). Als je onder een uitzondering valt, dan mag je een negatieve test laten zien die maximaal 72 uur oud is. Op deze manier hoeven er in zes dagen slechts twee test gedaan worden. Reizigers die op doorreis zijn en een verblijf van minder dan 24 uur hebben in Duitsland zijn vrijgesteld van de registratieplicht.
In Nederland kun je een gratis coronatest aanvragen via 0800-1202 of online (alleen met DigiD). Echter zijn er momenteel ontzettend veel aanvragen waardoor er langere wachttijden zijn. Als je symptomen hebt, blijf dan thuis, laat je zo snel mogelijk testen en ga niet op reis! Nogmaals willen we verduidelijken dat het GGD geen reisbewijzen afgeeft.
Als je naar Duitsland wil reizen vanuit Nederland en je hebt geen symptomen, dan kun je een commerciële coronatest laten doen.