Vanaf 6 april 2021 om 00:00 uur is Nederland een van de nieuwe gebieden dat wordt aangemerkt als hoog risicogebied door Duitsland. Het Robert Koch Instituut maakte deze mededeling bekend op zondag 4 april. Wat voor gevolgen dit precies heeft voor Nederlanders lees je hieronder.

De consequenties voor Nederlanders die naar Duitsland reizen

Zogenoemde ‘hoog risico gebieden’ zijn gebieden waar men een bijzonder hoge kans heeft om besmet te worden met het SARS-CoV-2 coronavirus. Voor degenen die de afgelopen weken het Nederlandse nieuws heeft gevolgd komt het niet als een verrassing dat de kans op besmetting hoog is. Om deze reden heeft het Robert Koch instituut op 4 april 2021 bekend gemaakt dat Nederland met ingang van 6 april 2021 zal worden aangemerkt als hoog risicogebied. Nederlanders die Duitsland willen inrijden vanaf dinsdag zijn bij de grensovergang verplicht om een negatieve coronatest te kunnen laten zien.

Robert Koch Instituut

Het Robert Koch Instituut (RKI) is een Duitse federale overheidsinstantie en onderzoekinstituut dat verantwoordelijk is voor ziektebestrijding en -preventie. Het is dus ook hun taak om de juiste beslissingen te maken met betrekking tot de bestrijding van het coronavirus.

Dit instituut houdt de recente ontwikkelingen van COVID-19 bij, evalueert informatie en beoordeelt het risico voor de Duitse bevolking. Daarnaast geeft het RKI adviezen voor het vak publiek en deelt het inzichten uit haar eigen onderzoeksprojecten. De classificatie van Nederland als hoog risicogebied is gebaseerd op een gezamenlijke analyse en beslissing van het federale ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Buitenlandse Zaken en het federale ministerie van Binnenlandse Zaken, Bouw en Binnenlandse Zaken.

Het verschil tussen risicogebied en hoog risicogebied

Gebieden die worden aangemerkt als hoog risicogebied hebben een bijzonder hoog aantal gevallen. Maar hoe wordt dit precies berekend en geclassificeerd? Dat wordt gedaan in twee fasen welke we hieronder uitleggen.

Allereerst wordt bepaald in welke regio’s er de afgelopen zeven dagen meer dan 200 nieuw geïnfecteerde mensen per 100.000 inwoners waren. Op basis van verdere criteria kan in de tweede stap worden bepaald of een bijzonder verhoogd of niet bijzonder verhoogd besmettingsrisico gerechtvaardigd is ondanks het overschrijden van de quota zoals hierboven verduidelijkt.

Het RKI meldde op 4 april 2021 om 13.00 uur dat heel Nederland vanaf dinsdag 6 april 2021 om 00.00 uur een hoog risicogebied is. Nederland was sinds 17 oktober 2020 een risicogebied.

Aantal coronabesmettingen in Nederland

Sinds de uitbraak van COVID-19 zijn in Nederland 1.295.324 mensen positief getest op het virus. Minstens 26.558 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen. Ook zijn er 16.606 mensen overleden als gevolg van COVID-19.

In de afgelopen 7 dagen zijn er meer dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners geconstateerd. Als de Nederlandse methode van incidentie wordt gebruikt was dat getal de afgelopen dagen zelfs 299.

Dergelijke quota’s zijn van belang in relatie tot de capaciteiten van ziekenhuizen. De capaciteit van ziekenhuizen wordt nu optimaal benut. Van de 1350 bedden op de intensive care afdelingen worden 734 bedden bezet door coronapatiënten. De overblijvende bedden worden bijna gevuld door niet-Covid-patiënten en de noodreserve voor rampen of ongevallen.

Meer informatie over de ziekenhuisbezetting kun je hier liezen op de website van het RKI.

Naar Duitsland reizen

Heb je een vakantie geboekt naar Duitsland of moet je om een andere reden het land binnenkomen? Dat is nog steeds mogelijk, echter gelden er vanaf 6 april 2021 om 00.00 strenge regels. Als je afkomstig bent uit een hoog risicogebied zoals Nederland, dan moet je een aantal regels in acht nemen. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Inreis registratie

Voordat je vanuit Nederland naar Duitsland reist, is het verplicht om een digitale een inreis registratie in te vullen. Dat is verplicht als je de afgelopen 10 dagen nog in Nederland bent geweest. Op de site www.einreiseanmeldung.de kun je informatie invullen over je verblijf in de afgelopen 10 dagen. Nadat je de benodigde informatie hebt ingevuld ontvang je een pdf-bestand ter bevestiging. Je vervoerder (bijvoorbeeld een treindienst) controleert in de meeste gevallen voorafgaand aan de trip of jij dit document kunt overleggen. Anders mag je namelijk niet worden toegelaten.

Mocht het je niet lukken om een digitale registratie te doen (bijvoorbeeld door gebrek aan apparatuur of een technische storing), dan moet je in plaats daarvan een vervangende melding op papier invullen. Raadpleeg de informatie in de vervangingsmelding waar dit formulier ingeleverd moet worden (bijv. Bij de vervoerder of bij Deutsche Post E-POST Solutions GmbH, 69990 Mannheim).

Verplichte negatieve coronatest

Reizigers die afkomstig zijn uit een hoog risicogebied, zoals Nederland, moeten voor vertrek naar Duitsland een negatieve COVID-19 testuitslag kunnen laten zien aan hun vervoerder. Je kunt een COVID-19 PCR test laten afnemen bij Spoedtestsraat. Hierbij krijg je ook een reiscertificaat, welke je verplicht bent om te laten zien. De GGD test is gratis, maar zij geven geen certificaat om mee te reizen.

Een negatief testresultaat kan ook vereist zijn bij controles door de federale politie. Bijvoorbeeld bij een toegangscontrole op de luchthaven of controles dicht bij de grenzen over het land. De test mag niet langer dan 48 zijn afgenomen voor binnenkomst in Duitsland. Lees hier de volledige coronatest criteria waaraan je moet voldoen om naar Duitsland te reizen.

Let op: je moet dus bij grensovergang naar Duitsland dit testcertificaat kunnen laten zien.

Quarantaine verplichting

Reizigers afkomst uit risicogebieden en hoog risicogebieden zijn niet verplicht om een 10-daagse quarantaine te volgen als zij bij aankomst een tweede coronatest laten doen met een negatieve uitslag. Op zijn vroegst kunnen reizigers de tweede test laten doen op de vijfde dag na binnenkomst. De quarantaine mag dan beëindigd worden als zij een negatief testresultaat terugkrijgen. De bevoegde autoriteit kan het bewijs van de tweede negatieve test controleren tot het einde van de quarantaineperiode. Dat wil zeggen, tot het einde van de tiende dag na binnenkomst.

Regelgeving per deelstaat

De Duitse deelstaten mogen deze voorschriften zelf implementeren. Het is daarom belangrijk dat jij als reiziger op de hoogte bent van de specifieke coronaregels in de Duitse deelstaat waar je naartoe reist.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen met betrekking tot de geldigheidsduur van een coronatest. Dit kun je ook vinden in de informatie gepubliceerd door Duitse deelstaten. Echter zijn geen van deze uitzonderingsregelingen van toepassingen op vakantiegangers.

Enkele uitzonderingen gelden voor mensen die voor werk de grens oversteken, mensen die eerstegraads familieleden hebben in Duitsland (bijvoorbeeld echtgenoot, partner, of kinderen). De mensen die onder deze uitzondering vallen mogen een negatieve test laten zien die maximaal 72 uur oud is. Op deze manier hoeven er in zes dagen slechts twee test gedaan worden. Reizigers die op doorreis zijn en een verblijf van minder dan 24 uur hebben in Duitsland zijn vrijgesteld van de registratieplicht.

Vereisten aan Coronatest

In Nederland kun je een gratis coronatest aanvragen via 0800-1202 of online (alleen met DigiD). Echter zijn er momenteel ontzettend veel aanvragen waardoor er langere wachttijden zijn. Als je symptomen hebt, blijf dan thuis, laat je zo snel mogelijk testen en ga niet op reis! Nogmaals willen we ook verduidelijken dat het GGD geen reisbewijzen afgeeft.

Als je naar Duitsland wil reizen vanuit een hoog risicogebied in Nederland en je hebt geen symptomen, dan kun je een commerciële coronatest laten doen. Bij Spoedteststraat kun je snel en efficiënt een COVID-19 PCR test laten doen. Deze test checkt op moleculair niveau op de aanwezigheid van het coronavirus. Bij een negatieve testuitslag krijg je ook een reiscertificaat mee welke ondertekend is door een arts en wereldwijd wordt erkend. Dit certificaat moet je overleggen aan de Duitse autoriteiten wanneer daarom wordt gevraagd.

De COVID-19 PCR test mag maximaal 48 uur voordat je Duitsland binnenkomt zijn afgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *