Reizigers afkomstig uit risicogebieden die zich niet aan de quarantaine regels houden riskeren een boete van 435 euro. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat Hugo de Jonge op 16 april 2021 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hoogstwaarschijnlijk zal deze wet in werking treden wanneer het negatieve reisadvies op 15 mei afloopt.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid heeft bevestigd dat deze wetgeving gepland staat in mei. Over de quarantaineplicht wordt al maandenlang gediscussieerd. Het Nederlandse kabinet moest namelijk een aantal juridische obstakels overwinnen om te kunnen beginnen met een wetsvoorstel.
Momenteel is het de bedoeling dat reizigers die terugkeren uit risicolanden 10 dagen in quarantaine gaan. Uit gedragsonderzoeken van het RIVM blijkt echter dat slechts 1 op de 5 Nederlanders na terugkeer uit het buitenland ook daadwerkelijk thuisblijft.
Het RIVM is de verantwoordelijke instantie voor het opstellen van een lijst met risicogebieden. Een gebied wordt als hoog risico aangemerkt wanneer het virus wijdverspreid is, er gevaarlijke virusvarianten aanwezig zijn of wanneer het virus niet voldoende is getest of onderzocht.
De Jonge laat de Tweede Kamer het volgende weten: “We moeten voorkomen dat mensen met virusmutaties terugkeren naar Nederland. Zeker als er in de toekomst meer reizen mogelijk zijn”.
De quarantaine duurt 10 dagen en kan na 5 dagen worden beëindigd onder bepaalde voorwaarden. Het maakt niet uit met welk vervoermiddel reizigers terugkeren. Dit betekent dus dat reizigers die met de auto vanuit een risicogebied binnenkomen ook hinder ondervinden.
De quarantaine kan na 5 dagen worden beëindigd als iemand op de vijfde dag een coronatest laat doen en een negatieve testuitslag krijgt. Testen op corona kan bijvoorbeeld bij de Spoedteststraat locaties in Bunnik of Schiphol. Reizigers moeten een quarantainecertificaat bij zich hebben met het adres waarop ze zich in quarantaine bevinden.
Het Nederlandse kabinet wil de quarantainemaatregels gaan handhaven door telefoontjes te plegen. Mocht er geen reactie komen dan kan er iemand komen controleren of de quarantaine regels worden gerespecteerd.
Reizigers die met de auto Nederland binnenkomen worden gecontroleerd op hun quarantaineverklaring. Iedereen die met de boot, trein of bus komt wordt gecontroleerd door de vervoerder.
Een overtreding van de quarantaineverplichting kan leiden tot een boete van 435 euro of een boete opgelegd door de burgemeester, afhankelijk van de situatie.
Het wetsontwerp is een initiatief van de ministeries Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Waterstaat en Buitenlandse Zaken. Het kabinet heeft de aanbevelingen van verschillende maatschappelijke organisaties in het voorstel verwerkt. Zo werd er bijvoorbeeld advies gevraagd van de Autoriteit Persoonsgegevens en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook De Raad van State gaf advies. De Tweede Kamer bepaalt nu wanneer het wetsvoorstel wordt besproken. Vervolgens zal het voorstel direct worden voorgelegd aan de Eerste Kamer zodat de wet zo snel mogelijk in werking kan treden.
Of reizigers die vanuit Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland Nederland binnenkomen onder de regeling vallen, staat nog niet vast. Wel kan dit op kort termijn veranderen. Bekijk onze reisadvies pagina voor actuele reisinformatie.