Coronaregels veranderen snel, zowel in Nederland als in het buitenland. Hieronder bekijken we 6 belangrijke vragen over het nieuwe beleid, verplichtingen, regels in Europese landen, en wat er nou precies gebeurt als je in het buitenland positief test op corona.
Sinds 27 juli geeft Nederland EU-landen een groen of geel reisadvies. Dit brengt verwarring voor veel mensen: was Spanje niet eerst oranje? Dat klopt. De Nederlandse overheid baseerde haar reisadvies eerst op het aantal besmettingen in een land. Tijdens de zomer kwam het kabinet tot de realisatie dat de besmettingsgraad in een land niet de beste manier is om corona risico te beoordelen. De Jonge stelt dat „in deze fase van de epidemie is de besmettingsgraad” een „minder bruikbaar criterium” geworden. 59% van de Nederlandse volwassen zijn namelijk volledig gevaccineerd. 83,5% heeft de eerst prik gehad.
Ziekenhuisopnames en de vaccinatiegraad zijn in dit stadium een betere indicatie voor veiligheid dan het aantal besmettingen in een land. Het is om die reden dat het kabinet besloten heeft om alle EU-landen op groen of geel te zetten.
Reizen naar EU-landen is op bepaalde vlakken makkelijker geworden voor Nederlanders. Doordat er geen oranje reisadvies is kom je bijvoorbeeld niet in de problemen met je reisverzekering. Je reisverzekeraar biedt in een land met groen of geel reisadvies namelijk dekking voor eventueel corona gerelateerde kosten als je ziek wordt.
Hoe Nederland EU-landen waardeert heeft alleen geen invloed op hoe zij Nederland zien. Nederland is namelijk in de ogen van veel Europese landen een ‘hoog risicogebied’. Dat betekent dat jij als Nederlander wellicht aan extra eisen moet voldoen om naar deze landen af te reizen. Het kan bijvoorbeeld betekenen dat je bij aankomst in quarantaine moet.
Versoepeling van het reisadvies in EU-landen zorgt er enerzijds voor dat het makkelijker is voor Nederlanders om op vakantie te gaan. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken over je reisverzekering en of zij wel dekking bieden. Anderzijds heeft het kabinet strengere regels opgesteld voor het terugreizen naar Nederland.
Iedereen die vanaf 8 augustus terugreist uit landen die geen groen reisadvies hebben moet namelijk een coronabewijs laten zien. Dit kan volledige vaccinatie, een herstelbewijs of een negatieve coronatest zijn. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar, zowel voor vliegtuig als autoreizen.
Deze regel wordt op vliegvelden gehandhaaft door de luchtvaartmaatschappij. Voor autoreizen staat de Koninklijke Marechaussee te controleren bij grensovergangen.
Als reizigers in het buitenland positief testen op corona, dan moeten zij in het vakantieland in quarantaine. Het klopt dus als jij of je kind positief test, je niet terug naar Nederland kan tot de quarantaineperiode over is. Deze regel is iets genuanceerder wat betreft autoreizen. Volgens de wet mag je namelijk als Nederlander niet geweigerd worden bij de grens. Wel krijg je een boete van 95 euro.
Het kabinet geeft alle reizigers die terugkeren uit het buitenland het advies om zichzelf te laten testen. Dit geldt ook voor volledige gevaccineerden. Keer je terug uit een niet-groen land? Dan geeft het kabinet zelfs het dringende advies om je te laten testen. Je kan dit doen op de dag na aankomst, dag twee én op dag vijf. Het kabinet zal zelftests verspreiden en ook kun je bij de GGD gratis een test laten afnemen.
Wat het reizen lastig maakt is het feit dat bijna elk EU-land er andere coronaregels op na houdt. Bijvoorbeeld op het gebied van testen. De minimumleeftijd om een negatieve test te overleggen is in Duitsland 6 jaar en in Spanje 12 jaar. Ook zijn er verschillende regels over hoe oud de coronatest maximaal mag zijn. Een PCR test mag in Kroatië niet ouder dan 72 uur zijn. In Frankrijk is dat 24 uur. Als je door al deze regels niet ontmoedigd bent om deze zomer toch op vakantie te gaan, dan adviseren wij je om het actuele nieuws van je vakantieland goed in de gaten te houden. Als je de ReisApp downloadt van het Ministerie van Buitenlandse zaken dan kun je hier notificaties instellen van je vakantieland. Je krijgt dan al het nieuws en eventuele wijzigingen van regels direct op je telefoon.