Wie de internationale coronamaatregelen nauw volgt heeft zich misschien al afgevraagd: waarom moet je als je naar Spanje vliegt een negatieve coronatest laten zien, maar niet als je met de auto het land binnenkomt? Spanje zag daar blijkbaar ook een probleem mee, en vanaf 30 maart 2021 is het dan ook verplicht om een negatieve PCR-test te kunnen overleggen als je Spanje binnenkomt via de Franse grens met eigen vervoer.

De situatie in Spanje

Sinds het begin van de pandemie in maart 2020 heeft Spanje moeite om het virus onder controle te krijgen. Er waren enkele mooie zomermaanden, maar in augustus 2020 begonnen de corona gevallen weer flink te stijgen. Spanje is nou eenmaal een land van toerisme, een favoriet voor veel Europeanen die hun koude winters willen ontsnappen.

In Spanje zijn sinds het begin van de corona uitbraak 75,010 mensen overleden. Daarmee is Spanje een van de Europese landen die het hardst getroffen is door het coronavirus. In ieder geval tot mei 2021 geldt er dan ook een noodtoestand.

Nieuwe regels bij de grens

De meest recent getroffen maatregel om het virus in bedwang te houden is de nieuwe regel dat alle reizigers die via de Franse grens Spanje binnenkomen een negatieve COVID-19 PCR test van maximaal 72 uur oud moeten laten zien. Tot nu toe hoefden alleen vliegtuig reizigers een negatieve test te kunnen laten zien bij aankomst in Spanje.

Op 27 maart publiceerde de BOE (Spaanse Staatscourant) echter de nieuwe regelgeving uitgegeven door het Ministerie van Volksgezondheid. Vanaf 30 maart 2021 zijn alle reizigers verplicht om bij het oversteken van de grens naar Spanje een negatieve PCR-testuitslag te kunnen laten zien. Deze regel geldt voor alle reizigers vanaf 6 jaar onafhankelijk van afkomst en waar vandaan men reist.

Er zijn een paar categorieën reizigers die vrijgesteld zijn van de negatieve test regel. Dat zijn namelijk vrachtwagenchauffeurs die voor hun werk de grens oversteken, grenswerkers, en mensen met Franse nationaliteit die binnen een straal van 30 kilometer van hun woonplaats reizen, dus ook als dat over de Spaanse grens is.

Controle op negatieve test

Het is nog niet duidelijk hoe deze negatieve test gecontroleerd gaat worden. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden bij grenscontroles of tolwegen. Tot nu toe is hierover nog geen aanvullende informatie gepubliceerd. Wel staat er in de nieuwe regelgeving (die vooralsnog alleen in het Spaans is), dat er boetes uitgedeeld kunnen worden aan mensen die zich niet aan de regels houden. Als je bij Spoedteststraat een PCR test laat afnemen, dan krijg je er een unieke code bij waarmee douanepersoneel jouw corona test kan controleren op echtheid.

SpTH-formulier

Mensen die met het vliegtuig reizen naar Spanje zijn verplicht om een SpTH-formulier in te vullen. Dit is een online formulier waar je reis- en persoonlijke informatie invoert. Het invullen van dit formulier is verplicht sinds de zomer van 2020. In de nieuwe regelgeving die op 30 maart 2021 van kracht gaat, wordt echter niks vermeld over het SpTH-formulier. Het is dus (nog) niet verplicht voor reizigers die via het land Spanje binnenkomen om dit formulier in te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *