De minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge is bezig met een aantal nieuwe wetsvoorstellen. Een van de belangrijkste voorstellen gaat over de mogelijk verplichte quarantaine voor reizigers die Nederlander binnenkomen. Momenteel wordt quarantaine sterk aangeraden voor reizigers terugkerend naar Nederland, maar is het niet verplicht.
Een quarantaine plicht is niet iets nieuws in het coronatijdperk. Landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Thailand hebben namelijk een verplichte quarantaine. Dat houdt in dat inkomende reizigers, afkomstig uit eigen land of niet, in een verplichte 14-daagse quarantaine moeten. Zij worden dan een hotel toegewezen en de rekening ervan is op eigen kosten.
Naast een mogelijke quarantaine plicht in Nederland is Hugo de Jonge ook bezig met andere wetsvoorstellen. Namelijk regelgeving over testcertificaten en het mogelijk sluiten van bepaalde locaties na een corona-uitbraak. Momenteel bestaan er in de Nederlandse wetgeving nog geen regels over dergelijke zaken en dat moet er wel zijn.
Op het moment is er zowel in Nederland en de omringende landen een grote toename van het aantal besmettingen. Het Nederlandse kabinet realiseert zich dan ook dat zij met efficiëntere maatregelen op de proppen moet komen. Volgens de Jonge is het huidige vaccinatie tempo en de handhaving van coronamaatregelen niet genoeg om te voorkomen dat in april 2021 weer een grote piek komt qua bezetting van ic-bedden. Dat is zorgwekkende informatie en vraagt om actie.
De Jonge vermeld er wel bij dat de huidige coronamaatregelen in Nederland niet worden verscherpt. Dat is tot opluchting voor veel mensen die het ook al erg moeilijk hebben met de avondklok. Nu is de prioriteit echter om de import van gemuteerde virussen zoveel mogelijk te voorkomen, aldus het Outbreak Management Team (OMT). Het overleggen van een negatieve PCR test voor reizigers in combinatie met quarantaine kan hierbij ontzettend helpen. Echter is er een controlesysteem nodig om deze regels ook daadwerkelijk te kunnen handhaven.
Het invoeren van de nieuwe quarantaine wet betekend dat reizigers die uit risicogebieden aankomen in Nederland verplicht 10 dagen in quarantaine moeten. Vanaf de vijfde dag is het mogelijk om een coronatest te doen. Als het resultaat negatief terugkomt, dan mag de quarantaine beëindigd worden.
Daarbij moet een reiziger een quarantaineverklaring bij zich hebben met een adres. De autoriteiten kunnen deze gegevens op echtheid verifiëren door de persoon te proberen bereiken op dit adres. Naleving kan dus gecheckt worden door te bellen of langs te komen. Op het niet naleven van de quarantaine regels zullen hoge boetes komen te staan.
De Jonge verteld daarbij dat ze dit voorstel half april willen delen met de Eerste Kamer en dat zij voornemens zijn om de quarantaine wet op 1 mei 2021 in werking te laten treden. Het is mogelijk dat deze nieuwe wet het vliegverbod van en naar Zuid-Afrika en Zuid-Amerika kan vervangen.
Van maandag 8 maart tot 12 maart heeft er een internetconsultatie plaatsgevonden over de quarantaine wet. Er zijn maar liefst 1.100 reacties ontvangen en het advies wordt momenteel herzien en waar mogelijk in de wet verwerkt. Er wordt hier in detail gesproken over hoe controle en handhaving van de wet precies plaats moeten vinden. Ook wordt er een digitale quarantaineverklaring ontwikkeld die zo snel mogelijk in gebruik moet worden genomen. Deze digitale quarantaineverklaringen moet stapsgewijs geïmplementeerd gaat worden.
Of de wet daadwerkelijk op 1 mei in werking treedt is nog even afwachten. Het hangt namelijk sterk af van de Eerste en Tweede kamer.
Het doel van de quarantaineverklaring is ook om duidelijkheid te scheppen over de verplichtingen van reizigers. Quarantaine is momenteel namelijk slechts dringend advies dat niet door iedereen even serieus wordt genomen. Om de quarantaineverplichting in Nederland te kunnen handhaven in Nederland moet er duidelijke regelgeving bestaan. Dat is dus ook precies wat deze wet beoogt.
Naast de quarantaine plicht wetgeving liggen er nog meer voorstellen. Een belangrijk wetsvoorstel heeft betrekking tot de sluiting van een gebouw waar coronaregels niet nageleefd worden. Mocht er een lokale corona uitbraak zijn, dan beoogd deze wet dat het mogelijk is om zo’n gebouw te kunnen sluiten.
Een soortgelijk wetsvoorstel van Klaver en Ouwehand is op 21 januari door de Tweede Kamer aanvaard. Het wetsvoorstel is afgelopen maandag officieel ter consultatie naar de Raad van State gestuurd. De Jonge hoopt het wetsvoorstel op 7 april aan de Tweede Kamer voor te leggen.
Maar wat betekend deze wet precies in de praktijk? Als de wet over sluiting van gebouwen wordt aanvaard, dan kunnen burgermeesters bepaalde locaties sluiten in geval van een corona uitbraak. Eventuele sluitingen kunnen nodig zijn om een uitbraak in te dammen, aldus De Jonge. Onder een ‘lokale uitbraak’ wordt verstaan dat er tenminste 3 mensen op één plek zijn geïnfecteerd en die infecties aan elkaar kunnen worden gekoppeld.
Bepaalde evenementen en culturele instellingen kunnen weer openen als er een negatieve coronatest vereist mag worden. Een dergelijke testverplichting zou Nederlanders in ieder geval weer een stuk meer vrijheid geven. Echter moet er per situatie worden nagegaan of het redelijk is om een negatief testresultaat te eisen.
De Jonge laat ons weten dat hij al gesproken heeft met het Nederlands Instituut voor de Rechten van de Mens, de Autoriteit Persoonsgegevens en een adviesraad. Op de internetconsultatie over dit wetsvoorstel zijn 5.840 reacties ontvangen, waarvan 3.750 openbaar. Deze aanbevelingen en reacties worden indien nodig in de wet verwerkt. Ook wordt rekening gehouden met het advies van de denktank Coronacrisis van 8 maart 2021.
De Jonge wil het daarbij ook mogelijk maken om een negatief testresultaat te gebruiken om iemand 48 uur extra vrijheid te geven. Het Outbreak Management Team (OMT) laat het echter liever bij 24 uur.
De minister hoopt om voor april dit wetsvoorstel bij de Tweede Kamer te kunnen indienen. De wet zal naar verwachting binnen enkele weken worden aangenomen. Overigens heeft de minister van Volksgezondheid ook een uitgebreide brief gepubliceerd met uitleg over de huidige corona situatie. Hierin kun je meer informatie lezen over digitale apps, zelftesten en de stand van zaken met vaccinaties. De volledige brief van minister De Jonge kun je hier lezen.