Door minister De Jonge is bekend gemaakt dat de sneltestplicht voor transferpassagiers komt te vervallen. Nederlandse reizigers moesten eerder de sneltest maximaal 4 uur van te voren nemen, nu is dit maximaal 24 uur van te voren. Om naar Nederland te mogen reizen is deze test nodig. Bij een negatieve uitslag mag er gereisd worden en bij een positieve uitslag is reizen naar Nederland niet toegestaan. In veel landen was het niet erg eenvoudig om binnen 4 uur te sneltest te nemen.
Al snel werd er gekeken voor een oplossing en kwam er een alternatief. Dit was de NAAT-test die maximaal 12 uur van te voren genomen moest worden. Ook dit bleek niet eenvoudig en daarom is er gekeken naar andere mogelijkheden. Vanuit daar is er besloten dat er nu maximaal 24 uur voor de vliegreis een sneltest genomen moet worden. Voor KLM is dit zeker een grote opluchting. Deze vliegmaatschappij maakte al eerder bekend graag van de sneltestplicht af te willen. Reizigers die van de KLM-diensten of van een andere maatschappij gebruik willen maken moeten wel nog een PCR of NAAT-test doen van maximaal 72 uur oud.
Op dit moment moet er maximaal 4 uur voor het boarden een sneltest genomen worden en dit moet een negatieve uitslag laten zien om te mogen reizen. In de praktijk kwamen er al snel problemen opduiken. Het bleek niet eenvoudig te zijn om binnen deze 4 uur een sneltest te doen. Daardoor heeft het OMT nog eens de zaak bekeken en in een advies aangegeven dat een negatieve Antigeen sneltest 24 uur geldig is. Op basis van het advies van het OMT heeft het kabinet besloten om maximaal 24 uur van te voren een sneltest te nemen. Dit is 24 uur voor het aan bood gaan van het vlieg- of vaartuig.
Reizigers uit een hoog risicogebied krijgen een dubbele testverplichting. Dit geldt enkel niet als de NAAT/PCR-testuitslag maximaal 12 uur oud is voor het boarden. Het doel daarvan is om het risico dat er meer coronagevallen in Nederland komen te verkleinen. Transferpassagiers reizen meteen verder en hebben daardoor een kleiner risico op import van Covid-19 in Nederland. Andere passagiers brengen een groter risico met zich mee. Daarom heeft het kabinet besloten dat transferpassagiers niet verplicht zijn een Antigeen sneltest te nemen. Wel blijft de NAAT/PCR-sneltest verplicht en deze mag maximaal 72 uur oud zijn.
Luchtvaartbemanning die uit een hoog risicogebied moeten reizen naar Nederland zijn verplicht om maximaal 4 uur voor het boarden een sneltest af te nemen. Als deze negatief is mag er gereisd worden en bij een positieve uitslag is reizen naar Nederland verboden. Als de vliegmaatschappij daar niet aan mee kan of wil doen, kan er gekozen worden voor een alternatief testprotocol. Deze biedt minimaal dezelfde bescherming en kan ingediend worden bij het ministerie van VWS. Er is nu ook een mogelijkheid voor de luchtvaarbemanning om te kiezen voor een NAAT/PCR-test met een geldigheid van maximaal 72 uur. De bemanningsleden mogen deze test gebruiken bij één of meerdere vluchten binnen deze 72 uur. Dit geldt ook voor de bemanning van ferry’s.
Minister De Jonge heeft ook besloten dat de 1,5 meter-regel komt te vervallen bij bagagebanden en testlocaties op luchthavens. Hier werd eerder al niet vaak op gecontroleerd en gehandhaafd. Wel is het verplicht voor reizigers om een mondkapje te dragen.