Vanaf maandag 29 november staat Nederland weer op de lijst van hoogrisicolanden in Suriname. Ook de Verenigde Staten is aan deze lijst toegevoegd. Dit houdt concreet in dat er strengere vereisten zijn voor Nederlanders om naar Suriname te reizen.
Niet alleen moeten Nederlandse reizigers verplicht gevaccineerd zijn, ook moeten zij een negatieve PCR test overleggen en 3 dagen na aankomst een Antigeen Sneltest laten afnemen. Lees hieronder alle details
Suriname heeft de regels aangescherpt om een nieuwe besmettingsgolf te voorkomen. Reizigers afkomstig uit zogenoemde 'hoogrisicolanden' moeten aan strengere regels voldoen. Ook zal de avondklok vervroegd worden. Dit werd op zondagavond bekend gemaakt door Amar Ramadhin, de Surinaamse minister van Volksgezondheid.
Nederlanders die naar Suriname reizen moeten aan deze regels voldoen:
Reizigers afkomstig hoogrisicolanden moeten na aankomst op 3de dag een Antigeen Sneltest afnemen. Als deze test positef terugkomt moet men direct in isolatie. Of je de test ook werkelijk hebt afgenomen zal worden gecheckt als je het land verlaat. Mocht je dit bewijs niet kunnen overleggen, dan staat hierop een boete van €100.
Het feit dat Nederland met ingang van 29 november als ‘hoog risico’ wordt aangemerkt door Suriname heeft voornamelijk te maken met het grote aantal besmettingen in ons land. Door het frequente reisvekeer tussen Nederland en Suriname kan dit snel leiden tot verspeiding van het virus.
De coronabesmettingen gaan in Suriname de afgelopen weken juist de goede kant op. Ziekenhuisopnames zijn te overzien en dagelijks worden er ongeveer 40 positieve tests geregistreerd. De strengere regels voor hoogrisicolanden zijn dus vooral preventief om een nieuwe golf te voorkomen. De vaccinatiegraad in Suriname is bovendien nog erg laag. Momenteel is slechts 45% ingeent.
Zoals hierboven genoemd geldt er nu ook weer een strengere avondklok. Deze is vervroegd van 23.00 naar 21.00 uur. Volgens het ministerie zou dit feestjes moeten tegengaan. De politie zegt namelijk dat veel horecagelegenheden illegale feestjes houden wat vervolgens leidt tot een grote stijging qua besmettingen. In Suriname zijn sinds het begin van 2021 maar liefst 8.000 boetes uitgedeeld ter waarde van €300.000 voor het houden van illegale feestjes.
Lees hier meer reisadvies.