CoronaCheck wordt in Nederland op veel plekken gebruikt. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants en de bioscoop. Niet alleen in Nederland gelden strenge regels voor toegang, maar ook in heel Europa. In dit artikel onderzoeken wij hoe toeristen en studenten afkomstig vanuit buiten de EU in de Europese coronacheck samenleving mee kunnen doen. Krijg je toegang zonder een Digitaal Corona Certificaat? En wat zijn de regels precies? Zijn papieren vaccinatiedocumenten geldig? We kijken niet alleen naar Nederland, maar ook hoe de 26 andere EU-landen dit geregeld hebben.
Mensen afkomstig uit een non-EU land zonder Nederlands paspoort kunnen op basis van hun vaccinatie geen coronatoegangsbewijs krijgen. Toeristen of studenten uit een non-EU landen kunnen de CoronaCheck app alleen gebruiken als het land onderdeel is van de EU digital COVID certificate system. Tot nu toe staan er slechts 30 non-EU landen op deze lijst. Deze categorie mensen kunnen hun vaccinatie dus niet uploaden en moeten om een musea te bezoek of in een restaurant te dineren dus elke keer testen voor toegang. Volgens het KHN (Horeca Nederland), wordt binnenkort een oplossing geïntroduceerd voor toeristen die korter dan 2 weken in Nederland verblijven. Wij hebben deze nieuwe regelgeving nog niet bevestigd gezien.
In Nederland wordt bij bars en restaurants een QR-code vereist. Internationale studenten uit een non-EU land kunnen dus niet naar binnen met hun papieren vaccinatiedocumenten. Hier is vooralsnog geen oplossing voor.
Non-EU studenten die gevaccineerd zijn in een land buiten de EU kunnen de zogenoemde Covid Safe Ticket (CVT) aanvragen in België. Dit is beschikbaar voor mensen buiten de EU boven de 11 jaar die gevaccineerd zijn met een door België goedgekeurd vaccin. Om het Belgische Covid Safe Ticket te krijgen moeten studenten een afspraak maken met een huisarts. Deze zal de vaccinatie papieren verifiëren en de vaccinatie registreren. Na de registratie kunnen studenten hun CVT opvragen op de website mijngezondheid.be. Dit wordt gedaan door middel van een zogenoemd BIS nummer. De huisarts kan dit nummer aanmaken voor de patient.
Voor toeristen buiten de EU is geen duidelijke informatie beschikbaar. De hulplijn van CovidSafe.be verwijst ons door naar de website reopen.europa.eu, maar hier staat niks over het toegangsbewijs van non-EU gevaccineerde toeristen in België.
Op meerdere diplomatieke websites, zoals op de website van het Belgische consulaat in de Verenigde Staten, staat echter wel dat Amerikaanse toeristen in België op deze Belgische overheidssite hun vaccinatie informatie kunnen uploaden om een Covid Safe Ticket te krijgen. Hiermee kunnen zij vervolgens toegang krijgen tot restaurants en museums.
Je zal worden gevraagd om persoonlijke gegevens in te vullen, details over je vaccin, waar je het vaccin hebt gekregen, in welke taal je vaccinatiedocument is en nog meer informatie. Op basis van de ingevulde informatie kun je een CVT krijgen. Het Belgische CVT zal voor een maand geldig zijn in België. Let erop dat je deze code alleen kunt gebruiken binnen België, het werkt niet in andere Europese landen. Je kunt dan de CovidSafeBE app gebruiken voor toegang bij evenementen of andere gelegenheden waar een QR code is vereist.
Sinds 19 oktober geldt in Bulgarije de zogenoemde COVID-19 “Green certificaat” om toegang te krijgen tot restaurants, evenementen, concerten, etc. Het is echter niet duidelijk hoe en of gevaccineerde toeristen of studenten met een vaccinatie van buiten de EU dit certificaat kunnen krijgen.
In Cyprus is voor bepaalde gelegenheden een een toegangsbewijs nodig. Bijvoorbeeld in uitgaanscentra en feestjes. Alleen volledige gevaccineerden die ook een negatieve antigeen sneltest kunnen overleggen mogen hieraan deelnemen. Ook zijn reizigers verplicht om bij aankomst in Cyprus op eigen kosten een PCR test te doen. Het is echter niet duidelijk of een papieren vaccinatie uit een non-EU land ook geldig is.
Toeristen hebben een coronapas nodig om in Denemarken naar restaurants of musea te gaan. Non-eu gevaccineerden kunnen deze pas niet krijgen. Ook mensen die in Denenmarken zijn gevaccineerd (Bijv. Bezoekers die familie in het land hebben) kunnen geen coronapas krijgen. Voor de Deense coronapas heeft men namelijk een CPR nodig (Deens identiteitsnummer). Hoewel de officiële Deense coronapas dus niet gebruikt kan worden door non-eu gevaccineerden, heeft de Deense regering toegezegd dat deze groep mensen documentatie van het vaccin kan gebruiken in plaats van de coronapas.
Op de website van de Duitse overheid staat dat non-eu reizigers te allen tijde hun vaccinatiepapieren bij zich moeten hebben. In Duitsland geldt nu de 2G regel onder andere voor restaurants. In principe zouden volledige gevaccineerden non-eu toeristen die gevaccineerd zijn met een goedgekeurd vaccin toegang krijgen met hun papieren bewijs.
In Estland wordt de zogenoemde Estonia COVID pass app gebruikt. Naast hun eigen inwoners is deze pas alleen beschikbaar voor mensen met een EU digital COVID Vaccination Certificate (Recovery of Negatieve test ook mogelijk). Een vaccinatie gekregen in een non-eu land is dus niet om te zetten als COVID-19 pas om in Estland te gebruiken.
Finland heeft inreizen vanuit veel non-eu landen beperkt. Verder wordt er bij veel openbare gelegenheden zoals horeca en musea om een coronabewijs gevraagd. Finland maakt gebruik van een COVID certificate reader app. Het is niet duidelijk of men ook toegang kan krijgen met een papieren vaccinatiebewijs. Bij horeca is dit wellicht mogelijk maar bij grootschalig georganiseerde evenementen in Finland misschien niet. Volgens de Finse overheidssite mogen organisatoren zelf bepalen of zij het COVID passpoort van bezoekers vereisen.
Frankrijk is een van de weinige EU-landen die haar zaakjes op orde heeft voor non-eu bezoekers zoals studenten en toeristen. Deze groepen kunnen namelijk online een QR code krijgen welke geldig is als COVID certificaat in Frankrijk. Studenten kunnen bij deze link terecht om hun certificaat aan te vragen. Non-eu toeristen moeten hun vaccinatiebewijs naar een apotheek meenemen in Frankrijk. Dan krijgen zij vervolgens hun geldige code. Je kunt hier een lijst vinden met apotheken.
In Griekenland wordt bij veel openbare plekken een COVID pass gebruikt, bijvoorbeeld bij restaurants en cafés. Op internet forums rapporteren non-eu bezoekers aan Griekenland problemen. Sommige restaurants accepteren namelijk geen papieren vaccinatiebewijs. Ook zou het digitale bewijs niet goed werken voor mensen met een non-eu vaccinatie. Mensen afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada worden vaak in winkels en restaurants geweigerd. Hoewel Griekenland dus een coronapas systeem is, werkt deze allesbehalve soepel.
Non-eu bezoekers aan Hongarije kunnen een papieren certificaat krijgen bij Hongaarse overheidskantoren (kormányablakokban). De vaccinatie wordt dan omgezet naar een EU digital COVID vaccination certificaat. Deze kan je vervolgens downloaden en printen in PDF. Op dit papier staat een QR-code welke je kan gebruiken voor evenementen of restaurants.
In Ierland wordt momenteel gebruik gemaakt van het Europese Digital COVID Certificate (DCC). De Ierse DCC wordt alleen gegeven aan mensen met een Ierse nationaliteit die bijvoorbeeld in een land buiten de EU zijn gevaccineerd. Er wordt echter met geen woord gerept over hoe bezoekers zoals studenten of toeristen hun vaccinatie moeten bewijzen als zij naar musea of restaurants willen.
In Italië wordt de Green Pass gebruikt welke in principe alleen bruikbaar is voor Europeanen. Als je Italië bezoekt als toerist uit Canada of de Verenigde Staten en je bent daar gevaccineerd, dan moet je dus je papieren bewijs laten zien bij restaurants of evenementen. De Italiaanse overheidssite waarschuwt dat niet alle restaurants de papieren versie van het coronabewijs zullen accepteren.
Kroatië gebruikt het E-citizen portal voor coronabewijzen. Dit is in principe alleen toegankelijk voor mensen uit EU-landen. Het is niet duidelijk of mensen met een coronabewijs uit een non-eu land toegang krijgen tot musea en openbare gelegenheden.
Buitenlandse studenten (non-eu) die studeren in Letland hebben moeite om een geldig COVID-19 certificaat te krijgen om deel te nemen aan de samenleving. Letland erkent vooralsnog geen certificaten die non-eu burgers hebben gekregen in hun land van afkomst. Sommige studenten kiezen er daarom voor zich nogmaals dubbel te laten vaccineren, alles om maar een geldig toegansbewijs te kunnen krijgen.
Letse staatsburgers die buiten de EU zijn ingeënt met een door de EU erkende vaccin, moeten contact opnemen met de National Health Service.
In Litouwen wordt de zogenoemde ‘Opportunity pass’ gebruikt voor toegang. Je hebt hiervoor een Litouws certificaat nodig. De overheidssite schept geen duidelijkheid over de situatie van non-eu bezoekers en of zij al dan niet een toegangspas kunnen krijgen.
In Malta wordt het Europese coronabewijs gebruikt. Het is niet duidelijk of mensen die gevaccineerd zijn in een non-eu land met hun papieren documenten ook toegang kunnen krijgen.
Vanaf 1 november zijn restaurants en hotels alleen open voor gevaccineerden. Toeristen met een vaccinatie van buiten de EU kunnen geen digitale Austrian Grüner Pass krijgen. De overheid zegt echter papieren vaccinatiecertificaten goed te keuren. De vaccinatie moet door het WHO erkend zijn en in het Engels of Duits zijn opgesteld.
Polen heeft niet duidelijk gemaakt hoe bezoekers met een non-EU vaccinatie worden ontvangen. Het is daarom niet duidelijk of je met een papieren vaccinatiecertificaat in Polen aan het openbare leven mee kan doen als toerist.
In Portugal kun je online een digitale COVID-19 pas aanvragen. Dit is echter alleen beschikbaar voor mensen die in Portugal wonen. Mensen zonder EU digital COVID certificate kunnen wel naar Portugal reizen. Echter moeten zij voor toegang tot bepaalde evenementen mogelijk een test laten doen om toegang te krijgen. Het is niet duidelijk of het laten zien van vaccinatie documentatie wordt geaccepteerd.
Er gelden strikte inreisregels en quarantaine voor reizigers uit een groot aantal non-eu landen. Bij restaurants en andere gelegenheden wordt om een coronabewijs gevraagd. Er is geen duidelijkheid of vaccinaties uit non-eu landen ook worden geaccepteerd. In principe wordt namelijk alleen gewerkt met het Europese systeem.
Non-eu toeristen in Slovenië moeten voldoen aan de regels omtrent vaccinatie, hersteld of getest regel. Hoe dit in de praktijk vorm is gegeven qua controle is niet duidelijk. Mensen afkomstig uit Slovenië kunnen het zogenoemde Digital Green Certificate gebruiken als toegangsbewijs.
Slowakije gebruikt het Europese corona certificaat maar deze is niet toegankelijk voor gebruik voor non-eu reizigers. Gelukkig heeft Slowakije een digital covid certificaat gelanceerd. Hiermee kunnen ook reizigers afkomstig uit non-eu landen toegang krijgen tot evenementen en uitgaansgelegenheden in het land.
Spanje gebruikt het Europese digitale coronacertificaat. De meeste non-eu vaccinaties kunnen niet worden omgezet naar het Europese systeem. De pas is vereist voor onder andere toegang tot nachtclubs, bars en concerten. De enige mogelijkheid vooralsnog is door toegang te krijgen met een Antigeen Sneltest. Vaccinatiepapieren uit een non-eu land zijn dus niet geldig om bij bepaalde locaties toegang te krijgen.
Vanaf 22 november 2021 mogen hebben in Tsjechië alleen gevaccineerden en herstelden onder voorwaarden toegang tot restaurants en toeristische accommodaties.
Naast het EU COVID digitaal certificaat zijn ook de volgende vaccinatiebewijzen geldig:
In Zweden moet bij grote evenementen van meer dan 500 deelnemers een vaccinatiebewijs worden getoond. Er is geen duidelijkheid geschept of bezoekers met een non-eu vaccinatie hun papieren bewijs van vaccinatie mogen laten zien.
Bezoekers in Europa, zowel studenten als toeristen, die een vaccinatiebewijs hebben uit een non-eu land lopen tegen veel problemen aan. Veel landen hebben deze ‘uitzonderingsgevallen’ namelijk niet gereguleerd. Een van de weinige opties die de meeste Europese landen bieden aan studenten is om zich nogmaals te laten vaccineren. Deze vaccinatie wordt dan wel officieel geregistreerd. Frankrijk is een van de weinige landen waar zowel toeristen als studenten met een non-EU vaccinatie probleemloos een coronabewijs kunnen krijgen.