Tot 15 mei 2021 geldt nog steeds een negatief reisadvies voor Nederlanders. Veel mensen beginnen echter al wel voorzichtig uit te kijken naar de zomervakantie. Zou het kunnen dat we deze zomer weer op vakantie kunnen naar Europese vakantielanden? Hieronder bekijken we de verwachtingen per land, huidige regels en advies.

Nieuwe regels vanuit het Europees Parlement

Afgelopen week kondigde het Europees Parlement aan dat er een digitale reispas komt. Hiermee kunnen reizigers binnen de EU hun vaccinatie gegevens laten zien, of een negatieve uitslag van een PCR test. Deze reispas moet het in de zomer makkelijker maken om in Europa te reizen.

De landen die we hieronder bespreken (zie overzicht) beschikken over een oranje reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoewel reizen naar deze landen momenteel mogelijk is onder voorwaarden, moeten Nederlanders verplicht in een 5-daagse quarantaine bij terugkomst. In het midden van mei zal meer duidelijk worden of deze regels nog van kracht blijven.

Lang niet alle Europese landen hebben bekendgemaakt of en wanneer bepaalde versoepelingen doorgevoerd zullen worden. Dat maakt het dus nog lastig om een zomervakantie te plannen. Maar het is zeker niet onmogelijk.

België

In Nederland beginnen regels langzaamaan wat te versoepelen. Terrassen die beperkt open mogen is al een grote vooruitgang. In België zijn horecagelegenheden zoals terrassen helaas nog niet open.

Als je momenteel naar België reist en langer dan 48 uur in het land verblijft, dan moet je verplicht in quarantaine. Hoewel België wel gaat deelnemen aan de Europese reispas, is het nog niet duidelijk wanneer coronabeleid versoepelingen van kracht gaan. Het is daarom nog te vroeg om een beeld te schetsen van een mogelijke zomervakantie in België.

Duitsland

De daling van het aantal coronabesmettingen in Duitsland is nu nog niet naar tevredenheid. Totdat de situatie verbetert wil de Duitse overheid geen uitspraken doen over de zomervakantie. Op het moment zijn hotels en toeristische accommodaties in Duitsland nog gesloten. Nederlanders die naar Duitsland reizen moeten een negatief testresultaat kunnen laten zien. Met een negatieve uitslag is quarantaine in de meeste Duitse deelstaten niet verplicht.

Frankrijk

Toeristen zijn weer welkom in Frankrijk vanaf 9 juni. Wel zijn reizigers verplicht om hun vaccinatiebewijs of een negatieve testuitslag te laten zien. Er wordt gesproken over het laten zien van een gezondheidsverklaring, eventueel in combinatie met de nieuwe Europese reispas (coronapaspoort).

De Franse plannen staan nog niet met 100% zekerheid vast, veel is namelijk afhankelijk van de verdere daling van coronabesmettingen. Als de situatie blijft verbeteren dan zullen er meer versoepelingen komen in het hoogseizoen. Het staat nu gepland dat de Franse avondklok verdwijnt in juni. Ook zullen terrassen, horeca en musea weer opengaan.

Spanje

Reizigers met een coronapaspoort mogen in juni weer vrij reizen naar Spanje. Dat betekent dat zij niet in quarantaine hoeven bij aankomst. De afgelopen weken zijn veel horeca en musea weer geopend in Spanje. Nachtclubs zijn nog niet open. Ook is het dragen van een mondkapje, zowel binnen als buiten, momenteel verplicht in Spanje.

Italië

Momenteel zijn toeristen verplicht om 5 dagen in quarantaine te gaan als ze Italië binnenkomen. De overheid heeft nog geen uitspraken gedaan of dit ook in zomer van kracht zal blijven. Hoogstwaarschijnlijk zal de Italiaanse overheid in de loop van mei meer bekendmaken over eventuele versoepelingen.

Griekenland

Griekenland is momenteel een van de makkelijkste landen om naar toe te reizen. Toeristen zijn namelijk weer welkom. Zij hoeven bij aankomst niet in quarantaine maar moeten wel een negatieve coronatest kunnen laten zien, of gevaccineerd zijn en dat kunnen aantonen.

Hoogstwaarschijnlijk worden de meeste Griekse coronamaatregelen in de loop van mei opgeheven.

Turkije

In Turkije is er recent een nieuwe lockdown van kracht gegaan. Dit heeft te maken met de grote stijging van het aantal besmettingen. De huidige lockdown is erg streng, mensen mogen alleen uit hun huis om boodschappen te doen of om medische redenen. Ook geldt er een compleet alcohol verbod en zijn scholen gesloten. Opvallend genoeg zijn toeristen vrijgesteld van deze coronaregels. Zij mogen naar Turkije reizen als ze bij aankomst een negatieve PCR test kunnen laten zien.

Huidig reisadvies van de Nederlandse overheid

Hoewel tot 15 mei nog een negatief reisadvies geldt van de Nederlandse regering, is het niet te vroeg om voorzichtig over de zomervakantie na te denken. Naar verwachting zal er eind mei en begin juni meer duidelijkheid komen over zomertoerisme in Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *