Je hebt er vast wel verhalen over gehoord. Reizigers testen positief op corona tijdens hun vakantie in het buitenland en moeten vervolgens 10 dagen in een quarantaine hotel spenderen. Maar hoe zit dit eigenlijk in Nederland? In dit artikel bekijken we wat er is geregeld qua Nederlandse quarantaine hotels voor toeristen.
Eind november toen omnikron de ronde begon te doen kwam Nederland uitgebreid in het nieuws. Op een vlucht vanuit Zuid-Afrika die in Schiphol landde, werden 60 mensen positief getest. De groep werd direct overgebracht naar een quarantaine hotel. Het was vervolgens groot nieuws toen twee ‘corona voortvluchtigen’, een koppel met Spaanse en Portugese nationaliteit het quarantaine hotel Ramada in Badhoevedorp ontsnapten en vervolgens een vlucht naar Spanje wilden boarden. Dit voorval werd dan ook groot uitgemeten in de pers, tot frustratie van velen.
Reizigers die vanuit een zeer hoogrisicogebied naar Nederland reizen moeten 10 dagen in thuisquarantaine. Er zijn uitzonderingen op deze plicht. Met een negatieve coronatest uitslag kan op dag 5 de quarantaine beëindigd worden.
In Nederland zijn er tot nu toe twee hotels omgedoopt tot ‘quarantaine hotel’, namelijk de Ramada in Badhoevedorp vlakbij Schiphol en het Airport hotel in Rotterdam.
Het Airport hotel in Rotterdam heeft ook een zogenoemd ‘quarantaine arrangement’, waar met duidelijke stappen wordt uitgelegd hoe het inchecken en quarantaine verblijf precies in zijn werk gaat. Je kunt bij aankomst in dit hotel bijvoorbeeld direct naar je hotelkamer. Daar mag je zelf je registratieformulier invullen welke vervolgens opgepikt wordt door de receptie.
In principe zijn reizigers zelf verantwoordelijk voor de kosten van een quarantaine hotel, maar soms zal daar misschien een uitzondering op zijn. Deze informatie wordt niet vermeld op de site van de Rijksoverheid.
Op deze FAQ pagina van de Rijksoverheid over COVID-19 en de toerisme branche staat echter wel dat toeristen die positief worden getest in Nederland op eigen kosten de quarantaine op een vakantieadres moeten betalen. De reiziger neemt namelijk zelf het risico om in deze tijd op vakantie te gaan, aldus de Rijksoverheid.
Voornamelijk buitenlandse toeristen of zakenreizigers zullen in Nederlandse quarantaine hotels moeten verblijven. Reizigers met familie in Nederland zullen hun quarantaine in de meeste gevallen thuis uitzitten.
Quarantaine hotels zijn er niet alleen voor mensen die net zijn aangekomen uit een hoog risicogebied. Voor toeristen in Nederland is er namelijk ook een andere realiteit. Wat als zij tijdens hun verblijf in Nederland positief testen op corona?
In dit geval kunnen zij op hun vakantieadres in quarantaine gaan, of naar een van de quarantaine hotels in Nederland gaan. Volgens de site van de Rijksoverheid zal dit op eigen kosten zijn. In deze FAQ van de Nederlandse overheid staat uitgebreid beschreven in het Engels wat mensen moeten doen bij een positieve test. Zo kunnen toeristen in Nederland dus de lokale regels opvolgen.
Toeristen moeten bij een positieve test 10 dagen in quarantaine. Deze periode kan verkort worden als zij op de 5de dag een test afnemen en deze komt negatief terug. Tijdens de zelf isolatie moet al het contact met anderen vermeden worden. Een uitzondering wordt alleen gemaakt voor medisch personeel of de GGD.
Reizigers die tijdens hun verblijf positief testen en hulp nodig hebben kunnen contact opnemen met het rode kruis (+31 (0)70 4455 888).
Wij belden het Rode Kruis om even navraag te doen op welke manieren de organisatie gestrande toeristen met corona in Nederland kan helpen. Toeristen kunnen bellen voor informatie en bijvoorbeeld hulp krijgen om met een lokale huisarts in contact gebracht te worden. Ook zijn er plaatselijke comité's van het Rode Kruis die mensen kunnen helpen met zaken zoals boodschappen. Verder zijn er 'let op elkaar' coaches die praktische hulp aan mensen bieden. Ook werkt het Rode Kruis tijdens de pandemie met zogenoemde quarantaine coaches. Zij begeleiden mensen die in quarantaine zitten en bieden steun om door deze periode van isolatie te komen.
Wel wordt duidelijk gemaakt dat de hulp van het Rode Kruis alleen beschikbaar is voor mensen die het echt nodig hebben. Er wordt dus wel even navraag gedaan naar jouw specifieke situatie. Wat het Rode Kruis niet aanbiedt is ritten naar de vaccinatiestraat of naar een testlocatie. Deze aanvraag heeft de organisatie tijdens de pandemie in 2020 namelijk veel gehad. Alleen kon niet worden voldaan aan de vele verzoeken. Vaak zullen mensen dan worden doorverwezen naar een initiatief zoals de PCR taxi.