Hoogstwaarschijnlijk zal Nederland de komende week rood blijven op de Europese coronakaart van het ECDC. Beperkingen die Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en enkele andere landen hebben ingesteld tegen Nederland zullen dus nog langer van kracht blijven. Besmettingen in Nederland zijn wel wat gedaald, hopelijk genoeg om binnenkort als oranje te worden gemarkeerd.
Het ECDC, of voluit het âEuropean Centre for Disease Prevention and Controlâ, bepaald kleurcodes van landen per twee weken. Er wordt zowel gekeken naar het aantal positieve tests in een land als het percentage positieve tests. Provincies kleuren donkerrood als er in twee weken tijd meer dan 500 op de 100.000 inwoners positief worden getest. In de afgelopen twee weken oversteeg alleen Noord-Holland die grens. Daar kwamen namelijk 553 testen per 100.000 inwoners positief terug. De huidige coronakaart is gebaseerd op cijfers van twee weken eerder, en toen had Noord-Holland nog 931 positieve tests per 100.000 inwoners. Er is dus wel sprake van een aanzienlijke daling.
De Europese coronakaart heeft vier kleuren, namelijk groen, oranje, rood en donkerrood. Door het hoge aantal besmettingen in Nederland hebben enkele Europese landen strikte eisen gesteld aan Nederlanders die willen afreizen naar deze landen. De komende week blijft Nederland sowieso nog rood kleuren op de Europese coronakaart. Elke donderdag wordt de coronakaart van het ECDC herzien.
Op huidige coronakaart van afgelopen donderdag staan veel Nederlandse provincies nog op donkerrood. Dat zijn namelijk Noord-Holland, Groningen, Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg. In Flevoland, Friesland, Zeeland en Drenthe gaat het iets beter met de besmettingen. Deze provincies zijn dan ook rood in plaats van donkerrood. Het ECDC bepaalt de kleur van provincies op basis van twee weken, de grote piek van besmettingen staat dus nog op deze kaart. Omdat de besmettingen nu weer aan het dalen zijn zal de nieuwe ECDC kaart er waarschijnlijk beter uit zien.
Groningen ging van 792 naar 422 positieve tests per 100.000, en Utrecht van 701 naar 409. Daarmee zullen deze provincies hoogstwaarschijnlijk van donkerrood naar rood gaan. Dit geldt ook voor Zuid-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Limburg. De andere vier provincies zullen waarschijnlijk rood blijven.
De Nederlandse overheid zal zelf ook een kaart uitbrengen voor risiconiveaus in het land. In het totaal zijn er 25 veiligheidsregioâs. Aan elke regio wordt dan een status toegekend. Dat kan bijvoorbeeld âwaakzaamâ, âzorgelijkâ, âernstigâ, of âzeer ernstigâ zijn. Welke status een regio krijgt wordt bepaald op basis van het aantal positieve tests en ziekenhuisopnames. Het hoogste cijfer van deze twee geeft doorslag.
De status van een regio wordt dus bepaald door zowel het aantal positieve tests als ziekenhuisopnames. Het is belangrijk om beide statistieken te betrekken. Zo wordt namelijk een volledig beeld gevormd.
Op basis van positieve tests in de afgelopen week zou Drenthe teruggaan naar âzorgelijkâ. De rest van het land zou âernstigâ krijgen. Geen een enkele regio zou op basis van besmettingen nog de status van âzeer ernstigâ zou krijgen. Het besmettingscijfer is dus wel wat gedaald.
Het aantal ziekenhuisopnames daarentegen is gestegen, waardoor de situatie in bepaalde regioâs wel als âzeer ernstigâ gewaardeerd zou moeten worden. In de regioâs Zeeland, Groningen, IJsselland, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Hollands Midden en Brabant-Zuidoost zijn de ziekenhuisopnames bijvoorbeeld flink gestegen.